Târgoviște Underground: SPIKE1, studentul la Arhitectură pasionat de graffiti

Așa cum v-a obișnuit încă de la început, Gazeta Dâmboviței, promovează, în cadrul unor campanii, exemple pozitive, din cele mai variate medii culturale şi sociale. Târgoviște Underground își propune să aducă în fața cititorilor noștri nume mai mult sau mai puțin cunoscute dintr-un domeniu ce rămâne, încă, în umbră, producţiile artistice care nu-şi doresc să fie comerciale.

Astazi, vom vorbi despre Horia, are 22 ani si este student la Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu.

spyke 5“Pot spune ca ceea ce studiez imi ocupa timpul in mare masura. Insa, fructific chiar si cea mica ocazie sa ma detasez si sa ma descarc punand culoare in peisaj. Sunt SPIKE1 si fac graffiti!”

R: Cand ai dat prima data pe perete si cine te-a insiprat? (In cazul in care a fost o inspiratie)

Spike1: Undeva prin 2008 rupeam peretii blocului cu grund si spray de masina precum baietii ce vedeau educatia mai departe de portiile scolii. Inspiratia a venit din curiozitate. Principala inspiratie este Hip-hop-ul . Chiar daca fac GRAFFITI, nu putem discuta fara a reaminti si celelalte elemente ce impreuna insumeaza Hip-Hop: BBOY, MC si DJ-ing.

R: Ce desene iti place sa realizezi, pe ce teme mergi?spyke 2

Spike1: Cel mai mult imi place TAG si THROW-UP. Cele doua stiluri sunt asemanatoare in ceea ce priveste complexitatea si timpul investit. In mare, tagul presupune o semnatura, stilizata in relatie cu spatiul pe care il ai la dispozitie si o culoare in contrast cu fundalul. Throw-up sau throwie contine un strat de o culoare si un contur in contrast, realizat cat mai simplu si cursiv, asociat cu un logo.

R: Care e cel mai tare desen pe care l-ai realizat?

Spike1: Cel mai tare desen al meu nu este unul din piesele complexe realizate. Ci un desen pe care l-am facut la Timisoara in 2015 cu mare drag. Un oras in care se gasesc locuri special amenajate pentru grafferi, dar si o toleranta din partea autoritatilor pentru acest tip de cultura in ansamblu. A fost vorba de o colaborare cu mai multi artisti cunoscuti din Bucuresti si Timisoara.

spyke 6

“In principiu mie imi place sa fac graffiti nu ma regasesc in cei care il analizeaza. Pot enumera totusi grafferi cu notorietate si reprezentativi pentru aceasta miscare in Romania precum ERPS, MSER, OKSEN si nu in ultimul rand crew-urile SDC, 7CLICK, ZAM ZAM. In ceea ce priveste grafferi internationali, ii apreciez foarte mult pe SOFLES, REVOK, MOSES si crew-ul 1UP.

R: Hobby sau un mod de a-ti castiga existenta?spyke 4

Spike1: In privinta asta incerc sa combin skill-urile profesionale cu hobby-ul meu. Ambele imi ofera oportunitati de a face un ban in plus. Am si o serie de tricouri pe care le scot, de obicei la cerere pentru ca sunt costuri destul de mari pentru o calitate foarte buna.

R: Desenezi singur sau faci parte dintr-un crew? Daca da, cum se numeste?

Spike1: De obicei nu desenez singur, desenatul e un motiv sa ma strang cu prietenii mei si sa avem o zi buna. Fac parte dintr-un crew, nu foarte mare, insa profilul acestuia nu este strict graffiti. TSN inseamna graffiti si dj, dar si ultrasi si baieti care stau in picioare pentru ceea ce iubesc.

“Nu spun niciodata pas la o actiune de strada, plina de adrenalina si voie buna.Insa cel mai mult imi place sa desenez in locuri greu accesibile precum ROOF-TOP, acoperisuri, (heaven spots) in orice caz cat mai sus.”

R: Cum vezi acum miscarea Grafitti damboviteana si cum crezi ca va fi pe viitor?

Spike1: Miscarea in Judet este destul de low, cu exceptia catorva grafferi care o rup, deja, de ceva ani la nivel local, in tara dar si peste hotare precum MASK, OYEN sau GHOST. Nivelul scazut la care se situeaza miscarea nu este neaparat din cauza pasionatilor. Lipsa unor magazine de achizitonat materiale profesionale si reticenta cu carespyke 3 populatia vede aceasta arta urbana, sunt principalele puncte slabe. Totodata, sa nu uitam de conexiunea cu Bucurestiul care este o oportunitate pentru cei ce doresc sa faca treaba cu adevarat. Cu ani in urma, a aparut o initiativa publica pe care eu o apreciez foarte mult. Asta face ca in perioada festivalelor Targovistene sa fie inclusa si o competitive de graffiti. Candva mi-a oferit si mie sansa sa ma exprim intr-un spatiu public. Se intampla intr-un context lejer, fara sa ma feresc de garda sau de oameni al caror spirit civic se trezea cand ne vedeau pe noi dar care erau pasivi la problemele reale. Viitorul e promitator. Au aparut in peisaj cateva actiuni micute ale unor grafferi ale caror nume nu le cunosc. Sper sa fie vorba de pasiune si curiozitate ca ei sa reprezinte urmatoarea generatie.

R: Ce mesaj ai pentru cei ce sunt pasionati de grafitti?

Spike1: Sa incerce sa fie intr-o competitive cu ei insisi si nu cu ceilalti pentru a deveni mai buni si a se apropia cat mai mult de ceea ce-si doresc. Nu e usor, drumul nu e scurt. Luati niste sprayuri , cateva markere si puneti-va pe colorat!

spyke 7spyke 1


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro