ortooxacell kiss2022.gif Flax

Stimularea stagiilor de ucenicie în UE

Comisia Europeană a adoptat joi, 5 octombrie, o propunere privind un Cadru european pentru stagii de ucenicie de calitate și eficace. Inițiativă va contribui la creșterea capacității de inserție profesională și la dezvoltarea personală a ucenicilor și, prin urmare, la formarea unei forțe de muncă cu înaltă calificare, adaptată la nevoile pieței muncii.

Valdis Dombrovskis, vicepreședinte pentru moneda euro și dialog social, comisar responsabil pentru stabilitate financiară, servicii financiare și uniunea piețelor de capital, a declarat: „Stagiile de ucenicie reprezintă adesea rampa necesară unui tânăr pentru propulsarea în carieră. Venim cu propuneri pentru a îmbunătăți în continuare această experiență valoroasă de formare , astfel încât ea să aducă beneficii atât angajatorilor, cât și celor care studiază. Respectând, în același timp, diversitatea sistemelor de educație și formare din statele membre, principalul nostru obiectiv este să facilităm integrarea tinerilor pe piața forței de muncă.” 

Pentru evaluarea calității și eficacității unui program de ucenicie, cadrul propus stabilește șapte criterii pentru învățare și condiții de muncă, și anume:

(1) Contract scris;

(2) Rezultate ale învățării;

(3) Sprijin pedagogic;

(4) Componenta locului de muncă;

(5) Plată și/sau compensație;

(6) Protecție socială;

(7) Condiții de muncă, de sănătate și de siguranță.

Cadrul propune, de asemenea, șapte criterii pentru condițiile-cadru, respectiv:

(8) Cadrul de reglementare;

(9) Implicarea partenerilor sociali;

(10) Acordarea de sprijin pentru companii;

(11) Parcursuri flexibile și mobilitate;

(12) Orientare profesională și sensibilizare;

(13) Transparență;

(14) Asigurarea calității și monitorizarea absolvenților.

Comisia sprijină punerea în aplicare a acestor criterii prin fondurile europene relevante, Fondul social european contribuind singur cu până la 27 de miliarde de euro pentru educație și formare profesională. UE susține ucenicia și prin intermediul altor instrumente, cum ar fi Alianța europeană pentru ucenicii ce a mobilizat până în prezent peste 750.000 de locuri pentru tineri sau Garanția pentru tineret, ce a oferit cel puțin 390.000 de stagii de ucenicie. Iar programul Erasmus+ sprijină mobilitatea pentru ucenici, inclusiv printr-o nouă inițiativă ErasmusPro menită să sprijine 50.000 de stagii în companii din străinătate pentru cursanții din învățământul profesional, în perioada 2018-2020.

Etape următoare

Propunerea va fi discutată de către statele membre, cu scopul de a fi adoptată de Consiliu. Inițiativa va fi, de asemenea, promovată prin intermediul Alianței europene pentru ucenicii și prin campanii de sensibilizare, cum ar fi Săptămâna europeană a competențelor profesionale, care are loc în acest an pentru a doua oară și va fi organizată între 20 și 24 noiembrie 2017.

Context

Stagiile de ucenicie, o combinație între învățarea în școală și formarea la locul de muncă, facilitează tranziția tinerilor de la educație și formare la viața profesională. În prezent, există aproximativ 3,7 milioane de ucenici în Europa. 

 

Europe Direct Târgoviște

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media