ortooxacell kiss2022.gif Flax

Radu Popa, îngrijorări cu privire la viitorul CE Oltenia: “Ce facem dacă vom avea nevoie să importăm 20% din necesarul de consum?”

Soarta „Complexului Energetic Oltenia“ este o problemă de securitate națională, spune deputatul PSD de Dâmbovița, Radu Popa. Complexul este principalul producător de energie din România pe bază de lignit indigen, cota sa de piață fiind de circa 24% și până în prezent contribuind semnificativ la asigurarea securității energetice naționale, în principal în momentele extreme de secetă prelungită sau în perioade de iarnă cu temperaturi scăzute, perioade în care aportul adus de centralele pe cărbune în structura producției a crescut până la aproape 35%. Comisia Europeană vrea, însă, ca până în 2032 România să închidă producția de cărbune. Pentru asta este nevoie de un plan de lichidare, care să includă și societățile care folosesc cărbune, precum CE Oltenia, de care depinde sistemul energetic românesc.

Când am spus și aici, pe aceasta pagină, dar și in Interpelările adresate ministrului Energiei că eventuala închidere a capacităților de la CE Oltenia reprezintă o problemă de securitate națională, poate unii au crezut ca exagerez in critica mea. Dar sâmbătă seara (10 iulie) s-a întâmplat ceea ce e inevitabil să se mai repete.

Unitatea 2 a centralei de la Cernavodă, oprită din mai și până in 14 Iunie pentru lucrări periodice de mentenanță, s-a oprit accidental, la mai puțin de o lună după ce fusese repornită programat.

Scăderea bruscă a puterii a putut fi suplinită de centralele hidroelectrice și de importul de energie din țările vecine pentru că puterea ieșită din sistemul energetic a fost mică și capacitățile de import au putut transporta.

Dar ce facem dacă vom avea nevoie să importăm 20% din necesarul de consum?

Potrivit datelor Transelectrica, Unitatea 2 a fost deconectată sâmbătă după-amiază (10 iulie), în jurul orei 18.00. Lipsa celor 700 MW a fost suplinită de Hidroelectrica, dar și de aportul de energie din rețelele vecine, după cum se poate vedea în graficul de mai jos.

Interesant este că, în mai puțin de două ore, a scăzut brusc și producția centralelor hidro, iar importul a crescut de la circa 600 MW la 1.400 MW putere instantanee, în mai puțin de 10 minute.” a scris pe pagina sa de facebook deputatul Radu Popa.

În acest moment, soarta CE Oltenia depinde de Planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia 2021-2025, cu perspectiva 2030 transmis în februarie de către Guvern, Comisiei Europene. În funcție de răspunsul Comisiei Europene, guvernul României va decide mai departe cum securizează cele aproximativ 30% din energia României produse în Oltenia, dar și cum va gestiona efectele sociale generate de pierderea a 14 000 de locuri de muncă direct afectate (dintre care 7 000 vor fi pierdute până în 2025) și a 50 000 de locuri de muncă indirect afectate.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media