POVESTE DE VOLUNTARIAT Violina Gorcinschi: „Dacă faci bine, primeşti bine”

Gazeta Dâmboviței vă propune o nouă campanie de presă, de data aceasta despre voluntari și voluntariat. Într-o lume dominată de bani și interese, voluntariatul pare doar o poveste frumoasă. Vom demonstra însă că poveștile există. Vă vom spune povestea a zeci  de voluntari ai Societății Naționale de Cruce Roșie Filiala Dâmbovița, care au dedicat timp și efort în sprijinul semenilor lor. Urmăriți, în fiecare săptămână, de luni până vineri: POVESTEDE VOLUNTARIAT!

Violina este o tânără sensibilă, dar prietenoasă şi săritoare. “Îmi place să ofer ajutor”, spune cea care vede voluntariatul ca pe o ocazie perfectă pentru a învăţat cât mai multe lucruri. „Ar trebui să existe un echilibru între a ieşi cu prietenii, a te distra, a învăţa, a face voluntariat. Trebuie să facem de toate pentru că este vârsta la care trebuie să faci cât mai multe, ca să înveţi cât mai multe”, consideră tânăra de aproape 18 ani, elevă la Colegiul Naţional „Ienăchiţă Văcărescu” din Târgovişte.

violina-gocinschi-crucea-rosie

„Aici am învăţat multe lucruri”

A venit la Crucea Roşie Dâmboviţa la sfârşitul lui 2012, din curiozitate şi pentru că vroia să aibă o pregărire pentru Facultatea de Medicină. „Vroiam să dau la Medicină şi mă gândeam că, dacă o să fiu voluntară, o să-mi fac o idee despre ce ar putea să însemne medicina. Aici am învăţat multe lucruri, iar cu timpul scopul meu de a veni la Crucea Roşie s-a schimbat, în sensul că aveam foarte mulţi prieteni aici şi îmi făcea plăcere să vin să ajut, nu pentru a câştiga ceva”, expică Violina. A renunţat la visul de a deveni medic, realizând, şi din activităţile de voluntariat, că este mai potrivită pentru altceva. „Medicina înseamnă foarte mulţi ani grei de studiu şi o muncă statică, iar eu sunt genul care vrea să călătorească, să socializeze, să vădă diferite locuri noi. Am întâlnit ala Crucea Roşie medici şi am colegi care vor să dea sau urmează această facultate şi văd cât de mult se străduiesc. Este o meserie foarte frumoasă, dar cere multă tărie de caracter şi sânge rece, ceea ce nu prea am”, crede acum tânăra.

violina-gocinschi-crucea-rosie (4)

A simţit pe propria piele ce înseamnă primul ajutor de la voluntarii Crucii Roşii

Ea este interesată acum de o facultate de limbi străine, fiind pasionată de acest domeniu. Are în plus avantajul de a cunoaşte deja o limba greu de învăţat – limba rusă, prin originile sale din Republica Moldova. Faptul că vorbeşte limba rusă i-a adus şi o experienţă specială la Crucea Roşie Dâmboviţa. “Semnificativ a fost atunci când a venit o delegaţie din Ucraina, de la Kiev şi eu a trebuit să fiu traducător, pentru că vorbesc limba rusă. Era un traducător principal, iar eu îl ajutam. A trebuit să facem o demonstraţie de prim ajutor, dar când ne pregăteam pentru demonstraţie am avut eu nevoie de ajutor. Am făcut o năzbâtie şi mi-am fracturat braţul drept. Colegii mei au intervenit şi mi-au acordat primul ajutor într-un mod foarte corect, deşi erau puţin speriaţi şi îngrijoraţi. Eu nu m-am panicat pentru că aveam încredere în ei. M-au dus la spital şi au avut grijă de mine. Nu a fost ceva grav, am stat cu ghipsul trei săptămâni, dar cred că o să rămân în istoria Crucii Roşii pentru asta”, povesteşte Violina.

violina-gocinschi-crucea-rosie (2)

Dacă s-ar întâmpla ceva grav, aş fi aici să ajut”

Rolul de victimă i s-a potrivit foarte bine în cadrul pregătirii echipajului de prim ajutor din cadrul detaşamentului de intervenţie în caz de dezastru al Crucii Roşii Dâmboviţa şi astfel a învăţat cel mai mult despre cum se acordă primul ajutor. „Eram cea mai mică din grup şi am fost victimă de multe ori în cazurile pe care le lucra echipajul de intervenţie în caz de dezastre. Am învăţat foarte multe de la colegii mai mari, atât din greşelile lor, cât şi din ce au făcut bine”, spune eleva colegiului „Ienăchiţă Văcărescu” Târgovişte. Ea aşteaptă cu nerăbdare să împlinească 18 ani, pentru a face parte şi ea din acest echipaj. „Mi-au plăcut acţiunile de intervenţie în caz de dezastru. Abia aştept să împlinesc 18 ani să pot participa şi eu. Dacă s-ar întâmpla ceva grav, aş fi aici să ajut, sunt sigură de asta”, ne mărturiseşte voluntara care s-a implicat mai mult în acţiunile sociale ale Crucii Roşii, din care de asemenea şi-a tras învăţăminte. „Am mers în diverse localităţi cu ajutoare, la orfelinat, la centrul pentru copii cu dizabilităţi din Găeşti. Mi-am dat seam că lucrurile mici care ni se întâmplă în viaţă, chiar dacă ne supără foarte mult, nu înseamnă nimic comparativ cu o problemă gravă. Am văzut multe cazuri care m-au impresionat”, explică ea.

violina-gocinschi-crucea-rosie (3)

„Cu cât cunoşti mai bine oamenii, cu atât te cunoşti mai bine pe tine”

În perioadele în care a fost mai puţin activă, a regretat că nu a fost alături de colegii săi în acţiunile desfăşurate de Crucea Roşie. A fost de asemenea voluntară în activităţi culturale (de exemplu Babel Fast Târgovişte) şi îşi doreşte pe viitor vrea să-şi ofere din timp pentru alte proiecte. „Aş vrea să fiu voluntar în proiecte europene. Îmi place lectura şi mi-aş dori să particip la activităţi culturale ca voluntară. La Bucureşti sau unde voi ajunge la facultate vreau să experimentez voluntariatul şi în alte organizaţii. Vreau să cunosc cât mai mult oamenii, pentru că eu cred: cu cât cunoşti mai bine oamenii, cu atât te cunoşti mai bine pe tine. Ca voluntar, cred că toate lucrurile bune pe care le faci ţi se intorc într-o oarecare măsură. Dacă faci bine, primeşti bine. Ai o pace sufletească atunci când ştii că ai ajutat şi că cineva este fericit datorită ţie.

 violina-gocinschi-crucea-rosie 5

Distribuie:

Locuri de munca

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > reda[email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro