O nouă invitație la drumeție, pe meleaguri dâmbovițene

După reușita ascensiune, în condiții de iarnă târzie, a vârfului Leaota (2133 m), ascensiune desfășurată în data de 7 mai, dar dedicată Zilei Europei, montaniarzii de la Asociația Chindia Jurasic Park, au programat în data de 8 mai 2016, împreună cu un numeros grup de pasionați de drumeție de la Asociația Ecologică Floare de Colți din Fieni, o ieșire în frumoasa zonă colinară a Schitului Bunea.

Urcarea s-a făcut în două variante: “per pedes” (cu intrare prin Toculești și urcare pe plaiul Tisei) sau auto, pe drumul în curs de modernizare ce pornește din Vulcana de Jos.

Reunirea grupurilor s-a făcut pe noua alee de acces spre biserica cea nouă (cu hramurile Sf. Mucenic Pantelimon și Sf. Maria Egipteanca), dar interesul grupului era legat, mai ales, de vechea biserică, cu Hramul Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil, ctitorie din 1654 a lui Bunea Grădișteanu. Starea tehnică a acestui monument istoric de categorie B nu este  tocmai bună, iar autoritățile locale și cele județene (atât administrative, cât și ecumenicești) fac demersuri pentru obținerea de fonduri europene în vederea consolidării bisericii și a refacerii picturii. Conducerea asociației noastre va face demersuri și către Universitatea Valahia din Târgoviște pentru demararea unui șantier arheologic pentru studierea „mormintelor de pre Vulcana Mare” descrise de Cezar Bolliac în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. De asemenea, voluntarii asociației își propun a ajuta autoritățile locale și cercurile școlare deja existente în amenajarea și marcarea tuturor potecilor/variantelor de acces a acestui minunat monument istoric.

În weekendul care urmează, conducerea asociației invită, din nou, amatorii de drumeție la o ieșire pe valea Ialomicioarei vestice (a Runcului) pentru a vedea fenomene naturale rare (“La Blide”), locuri încărcate de istorie (“Masa hoților”) sau pline de spiritualitate (Schitul Cucuteanca). Întâlnirea, duminică 15 mai 2015, la ora 8,30, la Punctul de informare turistică din frumoasa comună Runcu.

Nicolae POSTA,

Președinte Chindia Jurasic Park

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro