Interviurile Gazetei: Alexandra Miricioiu, profesor al C.N.C. Cantacuzino, despre importanța formării profesionale a cadrelor didactice

Într-un sistem de învățământ tot mai modern și concurențial, formarea profesională este o cerință imperativă pentru orice cadru didactic. Un exemplu de profesor pentru care pregătirea și perfecționarea prin cursuri organizate la nivel local, național și internațional sunt deja un lucru obișnuit este Alexandra Miricioiu, profesor pentru învățământ primar la Colegiul Național Constantin Cantacuzino Târgoviște. Aceasta ne-a explicat, în interviul următor, de ce este importantă perfecționarea pentru un cadru didactic și ce eforturi presupune aceasta.

 

  1. De ce are nevoie un cadru didactic de perfecționare?

Cadrul didactic are nevoie de perfecționare, formare continuă, pentru a putea desfășura un proces instructiv-educativ de calitate. Din punctul meu de vedere, eficiența educației și calitatea acesteia depind de capacitatea profesorului de a se adapta la cerințele unei societăți aflate într-o continuă schimbare, de a îmbina permanent formalul cu nonformalul, de a evidenția valoarea aplicativă a învățării, de a implica părinții în activitatea școlară a copiilor, de a trata diferențiat elevii, raportându-se la particularitățile de vârstă și individuale, de a asigura un climat afectiv propice învățării.  Toate acestea le putem realiza la un nivel înalt dacă suntem deschiși să învățăm cum să o facem.

 

  1. Cum reușește un profesor care merge frecvent la cursuri de perfecționare să se pregătească și pentru lecțiile la clasă și să aibă timp pentru viață personală?

Eu am două pasiuni. Una dintre ele este familia mea și cealaltă este profesia mea. Nu m-aș simți împlinită dacă doar una ar funcționa conform așteptărilor mele.

Este necesară o bună organizare a timpului, o stabilire clară a priorităților de ordin profesional și respectarea  timpului de calitate petrecut în familie.

Consider că este nevoie de o familie care să te ajute, să te susțină, dar și de dorința de a fi din ce în ce mai bun în ceea ce faci.

 

  1. Cum îl ajută cursurile de perfecționare pe dascăl să fie mai bun la clasă?

Am fost formată de oameni care m-au învățat că această meserie se fură, că fiecare curs de formare aduce plus valoare orelor desfășurate cu elevii.

Din punctul meu de vedere, pregătirea orelor de curs se realizează mai ușor dacă participi la cursuri de formare, strategia didactică eficientă fiind mai ușor de identificat, metodicile de specialitate și programele școlare devenind mai clare.

Consider că formându-ne continuu, reușim să aducem noutatea în orele de curs, să fim din ce în ce mai creativi, să derulăm un demers didactic eficient, de calitate, obținând respectul elevilor noștri, devenind facilitatori pentru o învățare permanentă.

 

  1. O parte dintre cursurile de perfecționare se plătesc de către beneficiar. De ce ar fi motivat un profesor să plătească bani din buzunarul său pentru perfecționarea sa, mai ales că știe că va face acest lucru pe tot parcursul carierei?

Motivația este una intrinsecă deoarece cursurile de formare continuă oferă satisfacții pe plan profesional, care nu pot fi surmontate de valoarea financiară a acestora.

Un furnizor de cursuri de fomare pentru profesori este Casa Corpului Didactic Dâmbovița care oferă programe de formare de calitate în schimbul unor sume modice.

Sunt și multe cursuri care nu presupun efort financiar din partea beneficiarului. Dintre acestea sunt cele oferite de Erasmus+ prin Acțiunea cheie 1 (cursuri de formare în străinătate) și Acțiune cheie 2 (perteneriatele strategice între școli din Uniunea Europeană), cursurile lansate de eTwinning România, ESA,  ESERO România.

În concluzie, consider că un cadru didactic care urmează cursuri de formare continuă adaptate nevoilor lui devine capabil să-l învețe pe elev să învețe să se adapteze, valorificându-i şi dezvoltându-i atât inteligența cognitivă, cât și inteligența emoțională.

 

Profesorii C.N. Constantin Cantacuzino Târgoviște, mobilități în cadrul unui proiect Erasmus, ce are ca scop perfectarea procesului educativ

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro