Interviurile Gazetei: Lucia Alexandroae, despre jobul ideal la Eurostat

Pe Lucia Alexandroae am cunoscut-o personal la Școala de vară pentru Studiile Baltice și Nordice, organizată la Universitatea Valahia în vara anului trecut. Preda cursurile de limba daneză. Atunci am aflat că lucrează pentru EUROSTAT.

Mai multe lucruri despre Lucia Alexandroae, o tânără ambițioasă din Baia Mare, în vârstă de doar 25 de ani, veți afla dintr-un scurt interviu, acordat pentru Gazeta Dâmboviței.

Cum ați ajuns să lucrați la Eurostat? Povestiți-ne câteva lucruri despre dumneavoastră și parcursul până la Eurostat.

Totul a început prin decizia de a urma cursurile universitare în Danemarca, unde am avut șansa de a studia într-un sistem de învățământ foarte avansat, într-o societate nordică mult diferită.

La finalizarea studiilor, m-am întors în Romania decisă spre a contribui la dezvoltarea propriei țări, chiar pentru o remunerație mai mica. Fiecare tânăr este dornic de  a pune în aplicare teoria pe care a învățat-o pe băncile școlii. Vreme de câțiva ani am lucrat pentru firme cu un bun renume, în căutarea unui sistem similar cu cel din țările nordice. Am realizat că mentalitatea balcanică este omniprezentă și nici urmă de cea nordică.

Odată cu decizia de a părăsi țara, am făcut public CV-ul pe site-urile internaționale de joburi. Am avut șansa ca profilul meu să fie cel căutat de către angajator, iar la scurt timp mi-a fost propus un interviu.

Firește, am acceptat, susâțnând primul interviu online, în limba daneză, cu termenii economici şi statistici studiaţi la şcoală.

Încă de la prima discuţie a jobului știam că este exact ceea ce îmi doresc. Stilul de lucru, marcat de o echipă internațională, are la baza progresul și productivitatea în condiții de flexibilitate. Cunoștințele mele și cerințele postului se potriveau, fiind necesar încă un an de experienţă. Erau mai multe persoane concurând pentru acest post. Am spus că sunt de acord să mai aștept un an, însă angajatorul mi-a oferit posibilitatea de a compensa lipsa de experienţă printr-un examen, la care am obținut rezultate foarte bune. Astfel, am valorificat oportunitatea de a lucra în departamentul de statistică și diseminare a datelor statistice europene.

-Cum se derulează o zi de lucru la Eurostat?

După natura funcției, munca la Eurostat este interesantă și aduce mereu ceva nou. Aceasta pentru că bazele de date la nivel european se pot schimba chiar și de mai multe ori pe parcursul unei săptamâani,  iar fiecare zi este o nouă sursă de informație utilă.

Oficiul european de statistică–Eurostat-oferă un serviciu utilizatorilor de date statistice europene. Urmare a adoptării unei politici de diseminare gratuită a informațiilor statistice, accesul este liber la toate datele colectate și diseminate de către oficiile de statistica ale Uniunii Europene prin Biroul de statistică. Bazele de date ale acestuia sunt disponibile gratuit, iar toate publicațiile statistice editate de Eurostat pot fi descărcate gratuit de pe site-ul oficial al Eurostat: http://ec.europa.eu/eurostat/.

Printre responsabilitățile pe care le am, asigur contactul permanent între Institutul Național de Statistica din Danemarca și Eurostat. Există uneori diferențe ale valorilor din bazele de date, iar acestea trebuie explicate. Uneori, metodologia de calcul a acestora este diferită, alteori poate fi vorba de o simplă eroare. Cei care accesează site-ul Eurostat provin din diferite medii: din cel academic (profesori, doctoranzi, cercetători), din cel comercial (companii comerciale),  ori din rândul organizațiilor non-guvernamentale.

Aici se pot viziona datele statistice sub diferite forme: grafice, hărți, publicații, articole explicate (Statistics Explained) și se pot descărca utilizând excel, pdf, csv, tsv sau html.

 -De ce ați plecat din România? Vă veți mai întoarce aici?

Am plecat din România pentru valorificarea unei oportunități ivite. În ţară lucram într-o companie multinațională, având parte de toate beneficiile pe care un tânăr le caută. Dar la nivelul mentalităţii, al flexibilităţii şi al productivității muncii este o diferență evidentă între est și vest. Pentru moment, nu m-aș întoarce în ţară pentru o activitate profesională de lungă durată, ci doar pentru a vizita prietenii şi familia.


Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro