Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de marți, nr. 3705
18-1-2022

Horga: Câteva măsuri fiscale și una socială care trebuie adoptate cât mai repede

Deputatul PNL, Gabriela Horga,  consideră necesară adoptarea cât mai rapidă a unor măsuri fiscale și sociale în contextul actualei crize energetice. Este vorba despre TVA redus, vouchere pentru consumatorul vulnerabil, impozitarea profiturilor extraordinare ale companiilor producătoare din energie, precum și eliminarea plății certificatelor verzi și a bonusului de cogenerare pentru toate tipurile de consumatori.

„În criza din energie avem câteva măsuri fiscale și una socială care trebuie adoptate cât mai repede și care doar se discută și se propun în spațiul public, dar miniștrii respectivi nu trec la treabă, deși ar trebui să o facă pentru că atât Ministrul Finanțelor, responsabil de măsurile fiscale, cât și cel al Muncii, responsabil de măsurile sociale pentru consumatorul vulnerabil, trebuie să le inițieze și să își facă treaba concret, nu doar prin declarații publice.

  1. Se discută în spațiul public, doar declarativ ce e drept, pentru că ministrul Finanțelor nu știu ce așteaptă, de TVA redus la energie și gaz de 5% sau 0%. O măsură utilă pe care o susțin și am susținut-o de la bun început, ușor de aplicat și cu efecte imediate. Însă această măsură, de natură fiscală trebuie inițiată de PSD și trebuia notificată deja Comisia Europeană de MFP. Iar dacă discutăm de TVA 0%, Ministrul Finanțelor trebuia până acum să ceară acordul Comisiei Europene și derogare de la directiva TVA care prevede că pragul poate fi redus până la 5%, așa cum au făcut deja miniștrii finanțelor din Cehia și Polonia! Ce a făcut până acum într-o problemă atât de importantă?! Deci, ce așteaptă Ministerul Finanțelor?!
  1. Vouchere pentru consumatorul vulnerabil – măsură socială, trebuie inițiată de ministrul PSD al muncii, Marius Budăi, care din nou este doar anunțată, dar nimic concret.
  2. Impozitarea profiturilor extraordinare ale companiilor producătoare din energie la un plafon mai scăzut decât cel actual și un altul diferențiat pentru combustibilii fosili, astfel încât din aceste venituri bugetare să se poată finanța măsurile fiscale și de plafonare atât pentru IMM-uri cât și pentru persoane fizice – din nou, o măsură fiscală pe care Ministerul Finanțelor Publice trebuie să o inițieze cât mai rapid.
  3. Eliminarea plății certificatelor verzi și a bonusului de cogenerare pentru TOATE TIPURILE DE CONSUMATORI, iar la acestea se adaugă măsurile care există deja: plafonarea, compensarea (corect aplicate), eliminarea accizei.

Mai mult, ministrul Energiei a afirmat că vrea să crească de la 33% la 50% sau mai mult nivelul de compensare a preţului gazelor şi aşteaptă un răspuns de la Ministerul Finanţelor cu privire la cât poate suporta bugetul de stat. Puțină celeritate ar fi utilă.

Totuși, Marcel Ciolacu de ce le anunța doar public și miniștrii săi nu fac nimic în sensul acesta?! Nu sunt la guvernare?

Constructiv vorbind, să ne anunțe pe noi, parlamentarii, dacă nu pot să le transpună în proiecte concrete, că ii putem ajuta și le putem iniția în Parlament, doar avem majoritate și trebuie să le voteze!

În plus, dată fiind situația de criză în care ne aflăm și faptul ca soluțiile legislative trebuie adaptate continuu, o dezbatere importantă și necesară este și asupra măsurii de plafonare la producător și nu doar la furnizor.” a spus Gabriela Horga.

Distribuie:

hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
getsbet Gopo

CITEȘTE ȘI

kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media