FOTBAL SPECIAL: În amintirea lui Titi Ionescu, cel care povestea cum echipa orașului rămânea fără susținerea UPET-ului în ’72!

Distribuie:

Au trecut 40 de zile fără Constantin Titi Ionescu. Slujba Parastasului de pomenire a fost oficiată la Biserica Alba din Târgoviște, de către preotul profesor doctor Gheorghe Manole, urmată de slujba de la mormântul din Cimitirul Simuleasa. Titel s-a stins din viață în 06 decembrie 2019, la vârstă de 83 de ani, nu înainte de a povesti, așa cum numai el știa, o întâmplare din fotbalul târgoviștean, care are protagoniști alți mari dispăruți, printre care îi enumerăm doar pe Constantin Tzitzeclis, Constantin Motoroiu, Florin Rădulescu și  Vasile Pârvu-Silade.

Este vorba de ediția 1971-1972 și de întâmplarea de pomină din retur, care va conduce la trecerea echipei de la Uzina de Utilaj Petrolier, care finanța formația, la municipalitate, o situație relatată cu mult umor de conducatorul formației, Constantin Titi Ionescu: ,,Știu că sărbătoream ,,Constantin și Elena”. Era dupa un meci cu o echipă străină, nici nu mai contează partida și rezultatul, problema e că ne-am adunat cu toții la vestitul restaurant ,,Dunărea” de pe centrul vechi, la o petrecere strașnică, în condițiile în care sărbătoriții erau directorul uzinei – un mare om, Constantin Tzietzicles și Constantin Titi Ionescu. Așa că după meci, toată secția de fotbal a clubului Metalul, în frunte cu președintele ei, Gheorghe Tănase, cu Tudor Marcel și cu Arsene, dar și cu casierul, un nene Mihai, era prezentă la petrecere. Atmosfera frumoasă, șpriț alb și rece, fleici la grătar și mici, muzică…Dar o parte dintre jucători ne-au văzut la masă, iar dintre ei, Silade Pârvu s-a dus glonț la primul secretar al Târgoviștei, Constantin Motoroiu sau nea Costică, cum l-a știut tot orașul, și i-a spus: ,,Tovarășe prim secretar, echipa nu mănâncă, dar mănâncâ toată conducerea. De unde bani? Păi au furat banii din încasările de la meci!”

Si ce să vezi? Nea Costică Motoroiu a sunat la poliția economică, care a ordonat siglarea birourilor și o anchetă ,,la sânge, pentru a se constata dacă membrii secției de fotbal, în frunte, culmea, cu directorul uzinei, petrece și benchetuiește din sudoarea poporului muncitor. Care au fost constatările? Reclamație eronată, acuzații eronate si nefondate. Controlul la bilete a stabilit că săculeții erau depuși de fiecare casier, sumele de bani erau intacte, iar ,,finanțele” erau corespunzătoare biletelor vândute, care aveau cotoarele aferente depuse. Totul era în regulă! Dar noi știam că este așa, astfel că nimeni nu a răsuflat ușurat, așa cum s-ar putea crede, deoarece banii alocați petrecerii erau de la fiecare dintre noi. Problema era că, echilibrat și demn, directorul Constantin Tzitzeclis nu a acceptat o asemenea situație umilitoare și a decis ca uzina să renunțe la fotbal. Așa că i-a transmis primului secretar al Târgoviștei că ar fi bine ca orașul să preia echipa, deoarece ,,Upetul” refuză să mai finanțeze acest sport. Iar toți conducătorii formației, secția de fotbal, să revină la locurile de muncă din fabrică. Atunci, ,,Țiți”, așa cum i se spunea, m-a chemat și mi-a zis…”Titi, tu râmâi. Nu are rost să pleci și tu. Ocupă-te tu de echipă, ceilalți din secția de fotbal renunță, rămâi tu!” Și eu eram angajat la uzină, iar ordinul era ordin, așa că l-am pus în executare. Atunci s-a început colaborarea cu secretarul primăriei din Târgoviște, Florin Rădulescu,iar la insistențele mele, s-a pus problema să avem un cantonament pentru echipă,cu o cantină și camere de recreere, în condițiile în care până atunci formația se caza și mânca la centrul școlar, de lângă Piața 1 Mai. Era iulie 1972…Așa s-a inființat Clubul Sportiv Targoviste !”

Dumnezeu să-i odihnească în pace pe toți cei fără de care fotbalul târgoviștean nu ar fi avut identitate și performanțe!

Gabriel Degeratu

…………………………………..

Mulțumim pentru aceasta “scrisoare” domnule Degeratu! Cu siguranță și dumneavoastră sunteți un nume important în acest segment al fotbalului dâmbovițean, asigurându-ne atât de multe date, imagini și informații care alcătuiesc prin lucrările pe care le-ați semnat, istoria fotbalului de lângă Curtea Domnească. Astfel de oameni, ca cei care s-au dus sau încă ne mai bucură cu prezența printre noi, ar merita mult mai mult respect și atenție. Cu deosebită considerație, BMG.

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro