Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de miercuri, nr. 3664
8-12-2021

Fabricile de armament dâmbovițene produc și vând armament în afara legii? Declarațiile liderului Cartfel Alfa Dâmbovița

Pentru că a întârziat nepermis de mult să pună în aplicare normele metodologice ale Legii industriei de apărare (Legea 232/2016), provocând astfel prejudicii imense unităţilor economice care activează în acest domeniu de activitate, sindicatele din industria de profil se pregătesc să cheme în instanţă Ministerul Economiei!

Rămaşi fără banii de „nucleu”, dar şi în afara Registrului Special, agenţii economici din industria de apărare au produs şi exportat armament şi muniţie de război… în afara prevederilor legale. Principalii vinovaţi de situaţia creată sunt, în opinia liderului de sindicat de la Uzina Automecanica Moreni și lider Cartel Alfa Dâmbovița, Constantin Bucuroiu, funcţionarii din Ministerul Economiei, care mai mult încurcă decât descurcă lucrurile…

Normele metodologice ale Legii 232/2016, Legea industriei de apărare, au fost finalizate în 2017, în luna septembrie, şi urmau să intre în aplicare deja… Faptul că Ministerul Economiei a întârziat foarte mult cu punerea în aplicare a normelor a condus la neînscrierea agenţilor economici în Registrul Special. Deci, agenţii economici din industria de apărare nu apăreau ca făcând parte din industria de apărare. În schimb, în această perioadă societăţile respective au produs armament şi muniţie, au făcut export de armament şi muniţie! Deci, total aiurea. Banii pe nucleu, care se dau pentru serviciile aduse industriei de apărare, nu s-au putut da pentru că nu suntem înscrişi în Registrul Special, dar în  schimb s-a putut produce în continuare armament… nefiind înscrişi în acest registru. Deci sunt două lucruri care se bat cap în cap. Lucrul acesta este mai mult decât ilegal, este o porcărie pe care numai un minister care nu ştie ce vrea, poate s-o facă. Este inacceptabil aşa ceva… Normele finalizate, tu… Minister  al Economiei, nu le pui în aplicare, în schimb agenţii economici produc şi vând… Cum au vândut în exterior dacă nu figurează ca producător de tehnică militară? Deci este o porcărie totală. Din cauza aceasta fabricile sunt afectate, pentru că nu şi-au primit banii pe nucleu în perioada ianuarie – aprilie 2018. Din cauza aceasta ne-am hotărât să dăm în judecată Ministerul Economiei. Urmează să ne întâlnim săptămâna viitoare cu colegii din filiale pentru a ne face strategia de acţiune în instanţă… şi pe ei”, a declarat Constantin Bucuroiu, liderul de sindicat de la Uzina Automecanica Moreni.

În Dâmbovița, din industria de apărare fac parte: Automecanica Moreni, Uzina Mecanică Mija și Uzina de produse speciale Dragomiresti. Acestea ar vrae să treacă sub tutela Ministerului Apărării.

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo
soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public [newsletter_form]
Webhosting Armand Media