Castellón: Mesaje xenofobe la adresa românilor! Reacția autorităților

Sambata, 10 septembrie 2016, autoritatile din Castellon de la Plana au organizat o actiune deschisa in Piata Obeliscului din Parcul Ribalta, situat in central orasului pentru a sensibiliza populatia fata de mesajele xenofobe aparute in urma cu doua saptamani in forma de grafitti pe monolitul situat in parc. La sfarsitul lunii august au fost scrise fraze impotriva populatiei imigrante, in special cu mesaje impotriva imigrantilor romani. Texte de genul „Români plecați în țara voastră” sau „Mi-e scârbă de români” au fost descoperite  pe monumentul din parcul Ribalta, dedicat victimelor din 1837 provocate de forțele carliste.

  mesaj-rasist-la-adresa-romanilor1

Vecinii parcului au reclamat aparitia mesajelor anti-romanesti si au cerut autoritatilor locale sa ia masuri impotriva acestui tip de actiuni  pentru a impiedica repetarea lor.

Dupa aparitia mesajelor xenofobe, Consulatul Romaniei in Castellón a facut demersurile necesare pentru identificarea tuturor detaliilor existente despre aceste acte vandalice si a manifestat preocuparea permanenta pe care o are fata de aparitia unor astfel de manifestari xenofobe si ingrijorarea ca acest tip de actiuni pot fi o amenintare pentru buna convietuire intre comunitatea locala si cea imigranta, perturband echilibrul existent in societatea din Castellon.

In Castellon de la Plana emigratia romaneasca a inceput in anii ´90 si de-a lungul timpului s-a consolidat, in acest moment locuind in acest oras aproximativ 17.000 de romani, care reprezinta 10% din populatia orasului. Integrarea comunitatii romanesti s-a realizat fara mari probleme tinand cont de originea latina comuna a celor doua popoare si de orientarea pro-europeana a Spaniei si a Romaniei.

“La actiunea organizata de un departament al Primariei din Castellón, A.M.I.C.S. au fost convocati reprezentanti ai societatii civile din oras, din cadrul asociatiilor romanesti si de alte nationalitati, au fost trimise invitatii la consulatele existente in Comunitate si de asemenea au fost invitati toti cetatenii care au dorit sa participe la aceasta activitate. Din cadrul Consulatului Romaniei in Castellón au participat toti cei 4 consuli, in frunte cu domnul Dragos Viorel Tigau, ministru plenipotentiar, sef al oficiului consular, iar din partea societatii civile romanesti au fost prezenti diferiti reprezentanti ai asociatiilor romanesti din oras. Am dori sa multumim tuturor participantilor la aceasta activitate si pe viitor am dori ca toti reprezentantii societatii civile romanesti din Castellón sa fie prezenti la actiunile care au loc pentru a sprijini, apara si promova valorile, cultura si identitatea romaneasca in aceasta provincie” a declarat Manuel Paduraru, presedintele Institutului Hispano-Rumano (Casa de Rumania), si membru al Consiliului Romanilor de Pretutindeni, pentru Gazeta Dâmboviței.

img_0659

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

: 5 ganduri despre “Castellón: Mesaje xenofobe la adresa românilor! Reacția autorităților

 • 13 septembrie 2016 at 0:42
  Permalink

  Ii doare in fund pe astia de la consulat de noi,decat stie sa iti ia multi bani pentru o hartie de sters la fund

  Reply
  • 9 noiembrie 2016 at 22:05
   Permalink

   Mi sa sgarbit mie de romani , dar lor,zi de zi cu ei.nui mai suport pe bistritenii astia prosti , prosti,din caleafara…..

 • 12 septembrie 2016 at 22:43
  Permalink

  Sa privim si sub o alta cheie. Mesajele nu sunt numai xenobobe ci exprima si revolta fara de lucrurile urate facute de romani care nu au reusit sa scapa de tarele comuniste si staliniste mostenite din RO. Aceste tare sunt prezente cu varf si indesat la pesedeii din tara ( foarte multi din Dambovita). Trebuie sa intelegem ca o tara mai curata si mai sanatoasa nu insemna ca cei muncitori, valorosi , corecti si cinstiti sa plece in afara la munca iar putorile (idiotii si parasutele ca oameni ai PSD-ului lui Tzutzu Bai-jeg-ce-esti) , nulitatile (ii vedem zi de zi angajati la „stat” consumand timpul si banii nostri degeaba asa cum e si viata lor, din aia care au terminat licee industriale nr. x cu 5 si 6), toti gresitii care se cred zmei si fac ce vor ca ii sutine ordinarul Tzutzu Bai-jeg-ce-esti si mincinosii care sunt fara numar in PSD-ul de hardau de rahat de Dambovita. Afara cu jegurile si parasutele pesediste din tara.!AFARA putorilor (pute scaunul sub voi- bubuitzilor)!!!

  Reply

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro