Bulgarii târgovișteni și-au omagiat eroii de ziua cartierului Matei Voievod

Distribuie:

Bulgarii târgovișteni au sărbătorit, pe 30 noiembrie, ziua cartierului Matei Voievod, cartierul târgoviștean unde s-au așezat în urmă cu 168 de ani. Comunitatea a reușit să ridice două monumente dedicate celor  97 de eroi bulgari morți în Războiul de Independență, Primul Război Mondial și cel de-al Doilea Război.

La manifestările din aces an, organizate de Asociația Zaedno, au luat parte primarul municipiul Târgoviște, Cristian Stan, președintele CJD, Alexandru Oprea,  liderul PNL Târgoviște, Aurelian Cotinescu, dar și un reprezentant al Ambasadei Bulgare în România.

“Vreau să vă felicit pentru modul în care stiți să vă păstratți tradițiile și obiceiurile” le-a transmi bulgarilor primarul municipiului.

Evenimentul s-a încheiat cu un spectacol folcloric oferit de ansamblurile bulgărești de la Târgoviște și Băleni.

Istoria comunității de bulgari târgovișteni începe în 1851, când un număr de 57 de familii bulgăreşti au plecat de la Băleni de pe moşia marelui ban Grigore Baleanul după ce şi-au achitat datoriile către proprietar. Răscumpărându-se, au venit ca oameni liberi şi au cumpărat terenuri la Târgoviște.

De-a lungul anilor, cu diferite prilejuri, bulgarii din Mahalaua sârbeasca şi-au dovedit deplina lor recunoştinţa față de tara şi poporul care le-a oferit adăpost.

Astfel, cu prilejul războiului de independență din 1877, însufleţiţi de idealul de libertate naţională pentru care lupta armata română pe teritoriu țării lor natale, “sârbii” din marginea Târgoviştei au dăruit însemnate cantităţi de zarzavaturi pentru aprovizionarea armatei, din care unele s-au vândut pe piaţa şi s-au transformat în bani care au avut aceeaşi destinaţie. De asemenea, din aceeaşi mahala se dădeau pentru rechiziţii 47 de cai, un sacrificiu destul de mare pentru ei, dacă ne gândim că pentru ocupaţia lor, grădinăritul, caii erau indispensabili.

La fel s-au comportat şi în războiul din 1916-1918, dar și în cel de-al Doilea Răzoi, când un mare număr de “sârbi” din mahalaua Târgovişte şi-au dat viata pentru pământul patriei adoptive.

În 1940, potrivit dispoziţiilor mareşalului Antonescu în legătură cu aplicarea Tratatului cu Bulgaria de la Craiova şi a acordului pentru schimbul de populaţie, s-a hotărât ca nici un cetăţean de origine etnică bulgară să nu mai rămână pe teritoriu, romanesc. Se întocmiseră liste cu bulgarii care locuiau în oraş şi urmau sa plece. Autorităţile locale au făcut intervenţii ca aceşti bulgari să nu fie expediaţi peste Dunăre, ei fiind furnizorii principali de zarzavaturi pe piaţa oraşului.  Plecarea lor ar fi perturbat aprovizionarea oraşului. S-a revenit asupra dispoziţiilor şi bulgarii au rămas pe loc.

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Flax Gopo Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro