Aplicarea noului contract – cadru pentru medicina primară a fost amânată pentru 1 iulie 2019

Medicii de familie, amăgiți cu o nouă prelungire a contractului… pe anul 2018, deși s-a intrat serios în 2019! Aceștia se așteptau ca noul contract – cadru, aferent medicinei primare, să intre în vigoare de la 1 aprilie 2019, așa cum s-a întâmplat și anul trecut, numai că ,,minunea’’ nu a mai avut loc. Medicii de familie trebuie să mai aștepte încă trei luni, până la 1 iulie 2019, când este foarte posibil, dar nu sigur, să se intre pe noul contract, numai că până atunci ei  vor fi nevoiți  să lucreze pe bugetul din 2018, de care se plâng că este foarte mic. Chiar dacă medicilor de familie li s-a promis o creștere a plafonului alocat, de circa 26%, prin bugetul din acest an, președintele Asociației Medicilor de Familie Dâmbovița, dr. Ileana Dumitrescu nu crede că vor primi mai mult de 10%, pentru că mărirea de care se vorbește, de 26%,  va merge atât la centrele de parmanență, cât și la medicina primară.

 ,,Ceea ce speram să nu se întâmple, s-a întâmplat! În continuare am asistat la o prelungire a vechiului contract, cel din 2018, care s-a prelungit până la data de 30 iunie 2019, deci pentru încă trei luni (aprilie – mai –iunie). Acest lucru înseamnă că rămânem pe aceeași finanțare. În bugetul pe anul acesta este o creștere pentru sectorul de medicină primară, în jur de 26%, numai că această creștere înseamnă inclusiv cheltuielile de permanență. Centrele de permanență, în județul nostru, sunt numai două, dar sunt județe care au foarte multe centre de permanență, sunt orașe mari care au centre de permanență. Deci acei bani se vor împărți între centrele de permanență și medicina de familie. Nu știu dacă va rămâne, în realitate, o mărire de 10%, dacă nu se va mai întâmpla iar o nouă prelungire și de la 1 iulie 2019. Deci, repet, nu știu dacă rămâne mărirea de 10%, pentru că centrele de permanență sunt multe. Acolo a crescut, și este foarte bine că s-a întâmplat acest lucru pentru că sunt gărzile care se fac, în care medicul vine cu trusa lui de urgență, cu tot ce  înseamnă utilitățile și folosința cabinetului, la locul unde are loc permanența. Deci se va face o împărțire între centrele de permanență și medicina de familie. Noul contract cadru ar trebui să înceapă de la 1 iulie, dar vom vedea, pentru că suntem la început de aprile’’, a declarat dr. Ileana Dumitrescu, președintele Asociației Medicilor de Familie Dâmbovița.

Plăți retroactive către medicii de familie… în 2016

De asemenea, de la reprezentanta medicilor de familie din județul Dâmbovița am aflat că și în anul 2016 s-a întâmplat să se intre pe noul contract – cadru tot de la 1 iulie, numai că atunci ministrul Sănătății de la acea vreme, dâmbovițeanul Vlad Voiculescu a dispus să se plătească medicilor de familie, retroactiv, și sumele aferente lunilor aprilie- mai –iunie… Ileana Dumitrescu nu crede că  acest lucru se va mai repeta și în 2019.  ,,Anul trecut, contractul – cadru a intrat în vigoare de la 1 aprilie. A mai fost o dată aplicat de la 1 iulie, în anul 2016, pe vremea d-ului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, care este dâmbovițean, economist de profesie, o persoană foarte înțeleaptă. Mie mi-a dovedit că a fost bun, așa consider eu, pentru că știm cu toții de unde vine și dacă acolo a fost foarte bun, în afară, mie mi-a dovedit că a fost bun și aici. De ce? Pentru că venise într-un sistem în care a trebuit să vadă despre ce este vorba. El a fost primul care a crescut gărzile și tariful celor din spital. Iar nouă ne-a crescut, ne-a dat mărirea de la acel moment, de la 1 iulie 2016, numai că omul, de bun simț, deși a început  de la 1 iulie a dat retroactiv de la 1 aprilie. Asta sigur nu se va mai întâmpla atâta timp cât nimeni nu a spus lucrul acesta, cât acești bani se vor împărți între centrele de permanență și medicina de familie. Rămâne să vedem ce se va întâmpla și cât va fi mărirea’’, a mai punctat reprezentanta medicilor de familie din județul Dâmbovița, dr. Ileana Dumirescu.

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro