FOTO: Traversarea Leaotei, ediția XXX

În acest weekend,  Asociația de Turism Chindia Târgoviște​ a realizat cea de-a 30-a Traversare a Munților Leaota, aceasta fiind și cea mai tradițională tură montană din istoria sa. “Traversarea Negru Vodă”, denumită astfel de cel care a inițiat-o și organizat-o ani la rând,  Marcel  Puiu​, presupune parcurgerea aproape integrală a crestei Munților Leaota, de la Cabana Leaota și până la Cabana Padina, pe o lungime de mai bine de 30km.
Chiar dacă tehnic nu pune probleme, ca anduranță în schimb, necesită mult efort fizic și multă uzură psihică. Se spune ca o tură de acest gen, te poate pregăti chiar pentru marii munți. Partea cea mai interesantă a acestei traversări o reprezintă, fara doar și poate, peisajul minunat oferit de masivele din jur: Iezer, Piatra Craiului, Bucegi, iar mai în depărtare spre vest, chiar Parângul, Căpățânii și Munții Lotru-Cândrel. Traversarea ”Negru Vodă” nu reușește în fiecare an și asta din cauza instabilității atmosferice sau a zăpezii prea mari, mulțumindu-ne numai cu o așa zisă “Buclă Mică”, respectiv din Vârful Leaota coborâm în Valea Brăteiului, pe culmea Rătei.
În acest an s-au încumetat să parcurgă traseul: Mihai Radu, Bogdan Drăgoi, Dobra Alexandru​,  Maria Simion​, Petrică Mihăilă, Bogdan Georgescu​ si Geo Badea​, fiind așteptați în zona Muntelui Bucșa de Petre Preda și Aurelian Cotinescu. După o noapte incomodă la Cabana Leaota, din cauza stadiului tot mai avansat de degradare, sâmbată dimineața în jurul orei 4.30 am pornit la drum. Vremea bună și zapada nu foarte mare, ne-a permis să înaintăm destul de bine pe creastă, astfel că în jurul orei 8.30 eram deja pe Varful Leaota (2133m). Vântul intens și temperatura scăzută nu ne-a lăsat să zăbovim prea mult pe vârf, apelând la o pauză mai scurtă pentru poze, apă și merinde.
1
2
12729097_1264500106899920_1133368128501235554_n
De aici, drumul pe creastă s-a făcut peste vârfuri mai puțin cunoscute, Jugureanu, Secările, Pietrele Albe, Dudele și într-un final Bucșa, cea care ne apropie cel mai mult de Șaua Strungulița, “poarta” de itrare în Munții Bucegi. Plecați pe întunerec de la Cabana Leaota, ajungem  pe lumină la Cabana Padina. Dupa 9 ore jumătate de mers, cu pauze rezonabile ce-i drept, în jurul orei 13.30 deschidem ușa cabanei care ne-a găzduit, fără ezitare și de fiecare dată, la toate traversările noastre. Cel mai important lucru la care ne gandim cu toții, savurând un ceai fierbinte, este că am reușit și că am ajuns cu bine. A fost de departe cea mai frumoasă zi de traversare la care am participat.
5
4
Geo Badea – AT Chindia
Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro