Misterul ascuns de “Casa cu zodii” din centrul municipiului Târgovişte

Casa Irimescu Cândeşti a aparţinut celebrului avocat şi om politic al Târgoviştei interbelice, Ion Irimescu Cândeşti, fiind astăzi unul din sediile administrative ale primăriei municipiului. Casa a fost ridicată în deceniul trei al secolului al XX-lea , de un architect târgoviştean de origine italiană, părinţii săi venind din spaţiul italic, Romano de Simon. Acesta este arhitectul mai multor locuinţe din oraş printre care Casa Irimescu Cândeşti, Maican, Bălan, Mihai Bendie sau Gh. Tomescu. Chiar dacă nu este o clădire de patrimoniu, construcţia este unică în peisajul architectural românesc.

Pe spatele clădirii, arhitectul a plasat 12 basoreliefuri ce reprezintă cele 12 zodii şi un ceas, cel mai probabil unul solar. Povestea acestor basoreliefuri s-a pierdut odată cu arhitectul şi proprietarul casei, nefiind cunoscut motivul pentru care clădirea a fost împodobită cu simboluri atât de nespecifice spaţiului românesc. Se poate presupune fie că arhitectul care şi-a finalizat studiile la Academia di Belle Arti din Parma s-a inspirat din basoreliefurile cu semne zodiacale din Catedrala din Parma, ridicată în secolele XI – XII, fie proprietarul, un mare iubitor al artei, a cerut aceste neobişnuite simboluri. Nu ar fi exclusă nici varianta aparteneţei la mişcarea masonică a unuia dintre cei doi, zodiacul fiind unul dintre simbolurile masonice.

Un mister rămâne şi ceasul care arată astăzi 12 şi 7 minute, prin două limbi pictate. Este foarte probabil că ceasul să fi fost unul solar, ţinând cont că la vremea ridicării casei, blocurile care obstrucţionează astăzi lumina solară nu existau.

Clădirea nu a făcut obiectul vreunui studiu architectural, specialiştii Târgoviştei neputând da informaţii concrete despre basoreliefuri şi simbolistica lor, iar majoritatea târgoviştenilor au trecut de sute de ori pe lângă “casa cu zodii” fără a lua în seamă semnele.

food_casa cu zodii 6 food_casa cu zodii 5 food_casa cu zodii 4 food_casa cu zodii 2 food_casa cu zodii 1 food_casa cu zodii 3 food_casa cu zodii

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Un gand despre “Misterul ascuns de “Casa cu zodii” din centrul municipiului Târgovişte

  • 29 august 2014 at 19:49
    Permalink

    Domnul arhitect Romano de Simon a locuit in perioada 1923 – 1945 in Targoviste..Dupa 1945 s-a mutat la Bucuresti unde a fost profesor de desen la Institutul de arhitectura Ion Mincu pana in 1967 (cel putin)..In prima jumatate a secolului XX Targovistea a gazduit un numar important de familii de italieni – Basso, Cosani, Fugalli, Marconi, Magrini, Peternelli, Piussi, Pola, Venchiarutti, Zaccarelli,. Zinelli, Zossi. Majoritatea membrilor acestor famillii au lucrat in constructii iar trei membri ai acestor familii in calitate de arhitecti au proiectat case in Targoviste: Ion Magrini, a proiectat 113 case in Targoviste , Virgilio Peternelli a proiectat 2 case si amintitul Romano de Simon.care a proiectat in Targoviste 35 de case. Pacat ca fostul Consulat Italian (casa d:Italia ) de la Piata D-Italia a ajuns o ruina care nu face cinste nici orasului si nici Statului Italian.- proprietarul cladirii. ocietatea Arhitectilor din Dambovita (SAD) isi propune pentru anul 2015 promovarea unui program cultural pentru reabilitarea acestei cladiri..

    Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro