Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de marți, nr. 3705
18-1-2022

30.000 de români mor prematur anual, din cauze asociate poluării. Senatorul Dragoș Popescu propune interzicerea arderii deșeurilor

Senatorul USR Dragoș Popescu a depus o inițiativă legislativă care înăsprește sancțiunile în cazul celor care ard sau îngroapă illegal deșeuri. Dacă legea va fi votată, îngroparea, arderea sau incendierea ilegală a deșeurilor va constitui infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

“Fenomenul arderilor de deșeuri rămâne din păcate unul de amploare în țara noastră. Doar în ultimul an, ISU a raportat strict în București-Ilfov peste 130 de intervenții în teren pentru incendiere a peste 870 de tone de deșeuri, altele decât cele vegetale. Bilanțul Poliției Ilfov e și mai sumbru: 186 de intervenții privind arderile de deșeuri, cauciucuri și anvelope de la începutul lui 2020 până în septembrie 2021 și numai 2 dosare penale deschise.

Cel mai recent studiu realizat la nivel european și care a analizat în cinci localități din România nivelurile compușilor din atmosferă, ce se asociază cu arderile de deșeuri, arată că particulele poluante ce rezultă sunt de până la 40 de ori mai nocive decât cele rezultate în urma arderii lemnului, iar factorul de emisii a compușilor poliaromatici este de până la 1.000 de ori mai mare decât cel rezultat în urma arderii lemnului. Toxicitatea cea mai mare o are plasticul tip ABS din electrocasnice și electronice, ce eliberează compuși cu o toxicitate de 4.050 de ori mai mare decât a lemnului.

Având în vedere că aproape 30.000 de români mor prematur anual, din cauze asociate poluării, e clar că trebuie luate măsuri urgente pentru ca acest număr înfiorător să scadă rapid și drastic. Acestea sunt motivele pentru care am inițiat un proiect de lege menit să pedepsească arderile de deșeuri și să limiteze proporțiile a ceea ce reprezintă deja un dezastru de mediu. Sper ca fiecare coleg din Parlament să înțeleagă nevoia și urgența acestui proiect. Aerul pe care-l respirăm ne influențează mult mai mult calitatea vieții decât am putea crede. Și ne privește pe toți, în egală măsură.”a explicat senatorul Dragoș Popescu.

În paralel, senatorul a propus ș interzicerea achiziţionării de la persoane fizice a metalelor feroase şi neferoase şi a aliajelor, majoritate provenite din arderi ilegale. Propunerea a  primit deja avize favorabile de la Consiliul Economic și Social și Consiliul Legislativ.

Distribuie:

hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
getsbet Gopo

CITEȘTE ȘI

kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media