ortooxacell kiss2022.gif Flax

TABLETA DE CARTE ȘI FILM – Marius MIHĂLĂCHIOIU – Casablanca

Motto:

https://www.youtube.com/watch?v=7vThuwa5RZU

 

Unul dintre cele mai bune filme produse vreodată este Casablanca. Scenariul este o adaptare a unei piese de teatru scrise de Murray Burnett și Joan Alison în 1940, înainte de intrarea Statelor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial. Piesa s-a dorit a fi o poveste a rezistenței anti-naziste și pro-franceze.

Piesa de teatru a fost cumpărată, înainte de fi pusă în scenă de Warner Brothers, pentru o sumă record de 20.000 de dolari, echivalentul a peste 300.000 de dolari în zilele noastre. Dacă filmul a avut premiera în 1942, piesa de teatru abia în 1991, la Whitehall Theatre din Londra, unde a rulat timp de șase săptămâni. Titlul piesei de teatru este Everybody Comes to Rick’s, în traducere ar veni Toți vin la Cafeneaua lui Rick.

Premiera filmului Casablanca, regizat de Michael Curtiz, cu Ingrid Bergman si Humphrey Bogart, a avut loc la 26 noiembrie 1942 la Hollywood Theater din New-York. Momentul premierei coincide cu momentul Campaniei din Africa de nord între trupele Aliaţilor şi cele ale Puterilor Axei. Casablanca a devenit un succes la nivel mondial, câştigând premiul Oscar pentru cel mai bun film în 1944. Filmul este emblematic: o poveste de dragoste devastatoare, cu Humphrey Bogart şi Ingrid Bergman în rolurile lui Rick Blaine şi al Ilsei Lund, iubiţi urmăriţi de blestem, a căror uniune trebuie sacrificată pentru lupta împotriva naziştilor în oraşul Casablanca, controlat de Regimul de la Vichy.

 

   Casablanca vorbeşte despre triumful idealismului în faţa cinismului. Filmul prezintă un guvern USA care se leapădă de izolaţionism şi egoism pentru a-i ajuta pe alţii, în special pe refugiaţi. Scenariul de Oscar, semnat de Howard Koch, Julius Epstein şi fratele său geamăn, Philip, este la rândul său remarcabil prin numărul de replici care au devenit sloganuri celebre, de la „Vom avea întotdeauna Parisul” până la „Adună suspecţii obişnuiţi” sau „În sănătatea ta, fetiţo!”. În prezent, niciunul dintre actorii care au jucat în „Casablanca” nu se mai află în viaţă, însă amintirea acestui film nu a pălit niciodată.

Desemnat de britanici drept filmul lor favorit din toate timpurile în cadrul unui sondaj din 2006 şi numit al treilea cel mai important film american, un an mai târziu, de Institutul American de Film, Casablanca încă umple sălile de cinematograf în cadrul proiecţiilor speciale. În 2012, Oscarul pentru cel mai bun regizor câştigat de Michael Curtiz a fost vândut contra sumei de 2,1 milioane de dolari la o licitaţie organizată în Santa Monica, California, în timp ce pianul celebru, care decora Rick’s Cafe, a fost cumpărat cu 3,4 milioane de dolari, la New York, doi ani mai târziu. „Este un film care a captivat audienţa în cele mai sumbre ore din timpul celui de-al doilea război mondial, iar mesajul său rămâne relevant”, a declarat Amanda Garrett, scriitoare din Ohio, specializată în producţii cinematografice din timpul „epocii de aur” hollywoodiene. „Casablanca pune personajele sale într-o situaţie disperată – în vremea unui regim totalitarist – şi apoi le forţează să decidă cum vor reacţiona în faţa unui rău de neimaginat”, a subliniat ea.

 

MARIUS MIHĂLĂCHIOIU este absolvent de Drept, a învățat la… Carabella târgovișteană, e iubitor de literatură și de film…

 

 

Distribuie:

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media