ortooxacell kiss2022.gif Flax

SCRUM DE SECOL – Adrian CIOROIANU – De azi, de ieri…

1.Tuturor prietenelor și prietenilor, salutări din Bruxelles! De la Conferința Bibliotecilor Naționale Europene…

Salutări din Bruxelles – orașul cu Piața sa cea Mare cu pereții săi pictați cu personaje celebre din banda desenată europeană și cu cerul mereu noros – la 16h ora locală plouă mărunt și e o lumină de înserare deja… Dar Bruxelles, mereu umed, tot este un oraș frumos! Aici, are loc întâlnirea periodică a directorilor bibliotecilor naționale europene – CENL, adică Conference of European National Librarians. România, se înțelege, este membră a acestui for – din punctul meu de vedere, există mereu practici europene care au atins deja o anume performanță. In genere vorbind, nu trebuie să reinventăm apă caldă – ci să adaptăm la noi modele de succes. Așa a progresat România, după anii 1859-1866.

 

 

2.O femeie, o istorie, o bancnotă… Va apărea prima bancnotă românească trimițând la istoria unei femei, din Istoria României. Am spus și scris de mai multe ori că avem, in istoria noastră, femei care oricând merită prezența pe o piesă a Băncii Naționale: cum ar fi Ana Ipătescu, Ecaterina Teodoroiu, Regina Elisabeta, Regina Maria etc. Felicit instituția emitentă și realmente salut decizia recentă a BNR, care a anunțat că scoate prima bancnotă care va avea drept „chip” o femeie – în acest caz, marea noastră eroină din Primul Război Mondial, Ecaterina Teodoroiu. Da, e o meritată alegere! Această tânără a murit pentru România!

 

 

3.O bijuterie mai puțin cunoscută a ortodoxiei și istoriei românești este Mânăstirea Bogdana din Rădăuți – prima biserică de piatră din Moldova și necropola primilor cinci domnitori ai Moldovei: Bogdan I, Lațcu, Petru I, Roman I și Ștefan I – acesta din urmă un străbun al lui Ștefan cel Mare, cel care în anul 1480 va reface pietrele de mormânt ale acestor antecesori Mușatini. De vizitat neapărat! Are fresce uluitoare!

 

 

4.Din 2017: Globul de cristal și/sau teoriile conspirațieiLa șase luni de la evenimentul respectiv, strategia post-Brexit a Londrei pare a fi din ce în ce mai haotică – spune editorialul din cel mai recent număr al săptămânalului The Economist. Dar eu v-aș invita să nu ne grăbim să pariem pe dezastru – englezii au trecut și prin crize mai mari și tot și-au revenit (plus că au supraviețuit inclusiv despărțirii Beatlesilor!). Plecarea lor din UE, pe care nu am dorit-o, nu e neapărat o dramă, ci poate fi și o oportunitate – pentru ei și pentru UE. Anul 2017 ne va da suficiente subiecte de discuție – fie și numai pentru faptul că vom avea trei alegeri determinante pentru viitorul UE (Olanda, Franța, Germania). În mod normal, aș crede că dreapta mainstream va câștiga în Olanda, că François Fillon va deveni președinte la Paris și că doamna Merckel va rămâne cancelara Germaniei. Dar istoria foarte recentă ne arată că devine tot mai greu și mai riscant orice pariu privind viitorul politic al lumii noastre. Așa că, să fim de acord, se poate întâmpla aproape orice, oriunde. În paralel, „primul an Trump” ne va da o imagine mai clară despre noua (?) poziționare a Statelor Unite – care, atenție, s-ar putea să nu fie tocmai nouă (e ceea ce, personal, cred). Primesc multe întrebări despre maniera în care D. Trump s-ar putea înțelege cu Vladimir Putin (și pe seama cui) – drept care îi încurajez pe toți prietenii să nu cedeze în fața teoriilor conspiraționiste care, cu siguranță, vor invada și anul 2017. Tot ce pot să spun este că și ultimii doi președinți americani (G.W. Bush și B. Obama) au încercat un „reset” cu Rusia (fiecare in felul său), dar rezultatele au rămas cele pe care le știți. Cu siguranță vom mai vorbi despre terorismul jihadist, despre show-uri marțiale nord-coreene, despre unele excentricități politice pe undeva prin Africa, America latină sau țări ale Pacificului. Iar China este, pur și simplu, prea importantă pentru a o putea trece cu vederea. În plus, recomand tuturor prietenilor să fie mai atenți la ce se întâmplă „prin vecini” – adică prin țările din jurul nostru, toate. Surprize plăcute sau neplăcute (nouă, lor sau tuturor) sunt oricând posibile. Deci, mai presus de toate, vă invit să rămâneți moderat-optimiști și calmi privind viitorul imediat, să citiți și să citați numai surse verificate și verificabile, să vă feriți de manipulare, să nu șeruiți toate aberațiile spectaculoase care vă cad sub ochi și, cum spuneam, să fiți mai exigenți în privința teoriilor care se vântură cu parfum de conspirație pe Internet, Facebook etc. Nimeni nu are un glob de cristal în care să vedem viitorul, dar bun simț (inclusiv al lecturii și al interpretării) trebuie să avem cu toții.

ADRIAN CIOROIANU este profesor universitar, reputat istoric, jurnalist, eseist și un important om politic; a fost ambasador al României la UNESCO și este manager al Bibliotecii Naționale a României…

Distribuie:

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media