Noi îngrijorări în rândul sindicatelor din industria de apărare! Interese politice în jurul noilor capacități de producție!

Noile investiții ale Guvernului PNL pe zona industriei de apărare, unele deja începute,  altele în faza de discuții, nu sunt văzute cu ochi buni de către liderii de sindicat din domeniu! Aceștia vor ca factorii decidenți să-și îndrepte atenția spre actualele capacități de producție care au nevoie de investiții pentru a fi modernizare și retehnologizate, mai ales că ele dispun deja de forța de muncă specializată și infrastructura necesară. După fabrica de autocamioane IVECO, pentru Armata Română, care se construiește la Petrești, deci într-un fief liberal, acum se aude că o altă fabrică de pistoale Beretta ar urma să se construiască de către Compania Națională Romarm în comuna natală a ministrului Economiei, Virgil Popescu. Asta da ,,muniție’’… pentru sindicatele din industria de apărare, care văd că partidele își urmăresc doar propriile lor interese.

,,După năstrușnicia pe care au făcut-o cu IVECO la Petrești acum apare și informația că nu știu ce fabrică Beretta se face pe undeva… prin Mehedinți. Din punctul noastru de vedere este clar o politică proastă, care va fi dăunătoare pentru toată industria de apărare. Lucrurile se vor mișca într-un anumit ritm și nu va ieși nimic de acolo, pentru că puterile vin și pleacă. Vedeți dumneavostră,  Beretta a fost și  la Plopeni… Pe timpul lui Bădălău se spunea că a venit Beretta… la Plopeni și că vor face nu știu câte mii de pistoale pentru Ministerul de Interne. A picat PSD –ul, nu mai vine Beretta la Plopeni, pentru că nu mai era interesul celor care au venit la putere, ne ducem acum… în Mehedinți.

Vedeți că se face totul nu pe niște criterii sănătoase, nu se discută ce ar trebui să revigorăm, ce ar trebui să punem în mișcare, se merge doar pe criterii strict politice, unde există un interes… Este dăunător, este foarte rău că privim industria de apărare ca un joc de ping- pong, în loc să privim industria de apărare ca o industrie strategică de interes național  care este în Strategia Națională de Apărare și Securitate. În loc s-o punem pe picioare, să funcționeze, s-o modernizăm și să producă… facem totul numai pe interese, iar lucrul acesta nu este sănătos pentru toată economia românească și bineînțeles pentru România.

Noi am avut reacția noastră, o avem în continuare, văd că deja au început să apară și supărări la reacția noastră, că ,,de ce Domne, voi sindicatele  veniți mereu să spuneți că nu e bine ce facem’’? Noi nu am spus că nu este bine, este foarte rău ce fac! Este foarte rău ce fac, pentru că în loc să dezvoltăm o industrie pe care o avem, care mai poate să producă și care mai are specialiști, facem manevre din acestea… de gen politic, ceea ce nu este sănătos. Cei care se laudă cu marea fabrică IVECO de la Petrești și care spun că aceasta începe să producă în curând ori ne văd proști, ori tâmpiți. Pâi, o fabrică ce merge pe un contract care spune că ,,de la camionul 301… începem să producem’’ și noi avem experiența cu Piranha care trebuia să producă din momentul zero și după trei ani de-abia au livrat primele 36 de mașini, din 227, ce discutăm?

Sunt numai afaceri la mijloc! Pentru că dacă eram întregi la minte, ne duceam și întrebam…  care sunt societățile din România care au experiență? Fiind vorba de offset trebuia să se meargă pe fabrica cea mai indicată, care trebuia modernizată și în care trebuia să se investească. Cea mai indicată era Uzina Automecanica Moreni datorită faptului că avea specialiștii, dar și hala de 20.000 mp funcțională. Ei se mulțumesc cu altceva, vor face hala care va fi făcută foarte repede, la cum se construiesc halele acum va fi o chestie foarte ușor de făcut… Va rămâne IVECO acolo, dar nu vor produce, le vor aduce din Italia gata făcute, le vor băga în fabrica respectivă, le vor șterge cauciucurile și le vor pune prelatele  pe ele și vor spune că… ,,uite am făcut  marea afacere din România’’! Și vor câștiga câteva persoane din afacerea asta.  Acesta va fi câștigul pentru România… la fabrica de la Petrești.

Liderul de sindicat de la Automecanica Moreni nu l-a cruțat nici pe consilierul premierului pe probleme de ordine publică și siguranță națională, Virgil Guran,  actualul președinte al PNL Dâmbovița, despre care spune că ,,nu iubește sindicatele din industria de apărare’’.  Constantin Bucuroiu mai spune despre Virgil Guran că  deși a fost ofițer al Armatei Române, iar în prezent este consilier al premierului României pe zona de ordine publică și securitate națională, acesta  nu a făcut niciun demers pentru a se întâlni nici măcar cu cei care conduc cele trei fabrici din industria de apărare a județului, pentru că de sindicate este clar că nu vrea să audă.

,,Rămân foarte surprins de poziția PNL Dâmbovița, care nu dă niciun semn și îmi pare rău pentru că, din poziția de fost ofițer al Armatei, d-ul Virgil Guran nu iubește sindicatele. Este clar că are o repulsie față de sindicate și mai ales față de sindicatele din industria de apărare. De când este președinte la nivel de județul Dâmbovița, gândiți-vă că noi nu am avut o discuție, în afară de o discuție individuală a mea la nivelul Guvernului, când m-am întâlnit cu dumnealui câteva minute…

Oficial nu a existat o întâlnire cu sindicatele din apărare.  Sunt foarte surprins, este o mare diferență între premier și domul Virgil Guran, președintele PNL Dâmbovița… Eu sunt foarte surprins, mâhnit pentru că totuși este președintele unui partid mare din județul Dâmbovița și măcar așa dintr-o obligație morală ar fi trebuit să aibă o discuție cu sindicatele, cu conducerile societăților. Sunt foarte surprins, pentru că eu am o deschidere totală spre dialog…’’, a declarat președintele Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică, Constantin Bucuroiu, lider de sindicat la Automecanica Moreni.

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro