EDITORIALUL CULTURAL – Gabriel ENACHE – Indagatoris

Proba rămânerii viu

domnului Ioan Stanomir  

Am știut de la începutul începutului că nu trăiește decât ceea ce se poate scrie și povesti, că nu rămân vii decât fragmentele adevărate din poveștile adevărate ale vieților salvate de dragoste și de toate adierile ei, de iubire, de puterea amintirii care împinge mai departe, cu toate cuvintele ei, toate acestea. Mai departe ascultăm, mai departe privim și simțim împreună și vedem cum apar, cum se nasc secundele dilatate ca o diafragmă, cum se transformă în țipăt, în acel țipăt care oprește orice moarte din drumul ei. Acesta este singurul țipăt care poate aduce înapoi în viață povestea unei iubiri adevărate, a acelei iubiri care nu se va sfârși niciodată, pentru că nu a început niciodată, fiindcă a fost înainte de a fi trăită și povestită. Vom afla și noi, și vom ști că fiecare cuvânt va însemna exact acest țipăt care se transformă în poveste a singurătății, în acea singurătate care refuză părăsirea, care ignoră abandonul și care lasă în continuare loc pentru speranță, pentru anularea durerii. Doar celor care au iubit și plâng absența ei, doar lor în tăcerea singurătății lor marea li se va înfățișa cu valurile ei mângâietoare și triste

Parcă mai simți gesturi, parcă mai simți încheieturi atinse cu mâna, imagini mai sunt scăpate, pierdute-n priviri. Viața de deasupra tuturor oamenilor, viața de atunci, încă a mai lăsat rămășițe.

De aici, de acum, parcurgem fiecare drum zidit în celula de aur din care spunem povestea singurătății rămase, aici așezăm imaginea de acum o mie de ani a acelor zile și a acelor nopți. Încă știm, încă simțim că existăm mai departe urmărind și ascultând probele de viață din rafturi, amintirile care au riscat să trăiască cu mult înaintea poveștii. Vom locui mai departe nedespărțiți și tandri în privirea celuilalt, vom fi păstrați fiecare în privirea vie, cu irisul nesfârșit, vom fi privitorul cel mut și tăcut al întregului tot ce a mai rămas dormitând în celule.

Aceste cuvinte sunt probe ale tăcerii împreună, sunt forme ascunse de comunicare și de simțire al acelor stări care își fac loc și merg mai departe prin sângele rămas viu, prin sângele celui care își amintește și care nu uită. Prin visul celui, dintre noi, nemuritor.

GABRIEL  ENACHE  este licențiat al Facultății de Litere, Universitatea București, are un master în antropologie, e jurnalist cultural, poet, prozator și eseist…

 

 

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro