TABLETA DE SÂMBĂTĂ – Ion Cosmin BUSUIOC – Să dăm înapoi Crăciunul…

Iată-ne ajunși în ultima lună a anului. Ciudat an, întortocheat, încâlcit… Toți vrem să se termine odată, vorba țăranului, ducă-se pe pustii. Acum, în decembrie, tragem linie și vedem toate cum au fost, ieșit-a omul la lucrul său și la lucrarea sa tot anul, iar în decembrie a văzut că toate erau bune foarte, sau bune sau mai puțin bune… Depinde, fiecare cum a lucrat și cum a putut. Și pentru că anul acesta a fost unul cu totul aparte din cauza pandemiei, parcă simțim că nu este de ajuns doar să tragem o linie. Am vrea să tragem o brazdă de plug, chiar mai multe, să dăm un mega restart, o altă turnură și conjunctură mediului, lucrurilor. Cam cum au făcut romanii cu Cartagina după ce au cucerit-o… 

Acum, ieșind din sfera bilanțurilor și a concluziilor, știm că înainte de toate și de orice luna decembrie înseamnă, în primul rând, luna sărbătorilor de iarnă sau luna cadourilor. Așa a fost de când ne știm. Imediat ce vremea începe să devină mai friguroasă gândul majorității se duce la tot ceea ce înseamnă azi sărbătorile de iarnă, la împodobirea caselor, la asigurarea unei mese cât mai îmbelșugate, în jurul căreia să fie prezenți cât mai mulți dintre cei dragi. Ba, chiar mai mult, de sărbători se constată o creștere a nivelului empatiei și a solidarității în rândul oamenilor. Acum, în decembrie, parcă mai mult decât în orice perioadă a anului, oamenii tind să ajute, să dăruiască mai mult. Și această tendință a început să fie și mai mare în ultimii ani, odată cu creșterea  impactului pe care îl au rețelele de socializare. 

De câțiva ani încoace acesta este trendul când vine vorba de luna decembrie, de sărbătorile de iarnă, trend la care s-a adăugat încă o tendință care, tot așa, începând cu ultimii 5,6 ani începe să se manifeste tot mai pregnant și anume sărbătorile fără Hristos. Aceasta este ultima tendință în legătură cu sărbătorile de iarnă. Ușor, ușor se scoate din peisaj, din discuție, tocmai personajul principal, Iisus Hristos. Sunt atâtea locuri unde ești întâmpinat de urarea „sărbători fericite”, dar în care lipsește cu desăvârșire orice detaliu sau imagine cu privire la esența sărbătorilor de iarnă, adică la Nașterea lui Iisus Hristos. 

Din ce în ce mai mult se constată că Hristos este împins cumva în afară. Tocmai El care prin întruparea Sa a adus sărbătorile de iarnă este azi, din ce în mai mult, dat la o parte, marginalizat. Poveștile cu moș Crăciun sunt acceptate, spuse și tot spuse, dar textul Evangheliei, care adevărat mărturisește cum s-a născut Iisus Hristos, este lăsat exclusiv pentru Biserică, căci dacă ar fi rostit și în afara Bisericii, imediat ar fi catalogat drept propagandă religioasă. 

Acesta este adevărul, cu privire la sărbătorile de iarnă, asistăm la o tot mai mare împodobire cu luminițe și fel de fel de ornamente, care mai de care mai spectaculoase, dar în același timp asistăm și la o din ce în mai mare golire de orice aspect religios creștin a sărbătorii Crăciunului. Acesta este nou-Crăciunul care ni se propune, Crăciunul fără Hristos, fără nimic religios în el.  Se spune că în decembrie, în timpul sărbătorilor, e momentul în care să fim mai buni, mai darnici… Tocmai de aceea anul acesta e momentul să fim mai buni cu noi înșine și mai darnici cu sărbătorea Crăciunului, anul acesta e momentul să-L dăruim înapoi Crăciunului pe Hristos. Prea a lipsit în ultimii ani, de la chiar Ziua Lui. Reașezarea sărbătorilor de iarnă în fireasca și directa legătură cu Iisus Hristos Dumnezeul-Omâ este un act de bunătate pe care ni l-am face nouă, personal. Trebuie să reconectăm sărbătorile de iarnă la unica și adevărata lor sursă, la Nașterea lui Iisus. Așa este corect și cinstit, redându-l pe Hristos înapoi sărbătorilor de iarna iarnă, redăm și empatiei și solidarității acel impuls de care are avem atât de mare nevoie, adică nevoia de a nu ne manifesta doar la anumite soroace sau termene, ci de a fi o preocupare și ocupare constantă a societății în aproape întreg ansamblul ei. 

Aceasta-i concluzia, cu care încep luna bilanțurilor… Ce pustiu este Crăciunul fără Hristos! Anul acesta să facem acest dar minunat, să-i dăruim Crăciunului înapoi pe Hristos. Să-L reprim la însăși Ziua Lui, pe cel ce este Viața și izvor a toată bunătatea. Să dăm lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu, să-i dăm sărbătorile de iarnă, pentru că ale lui sunt. Și știți de ce sărbătorim nașterea lui Hristos? Pentru că a înviat din morți! 

Cel ce dai viață, vino și la noi să-ți redăm Crăciunul… 

ION  COSMIN BUSUIOC a studiat Teologia și, cum spune, e țăran din Nucet, Vrednicul Satului și… șeful cântăreților.             

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro