Casa de Pensii le pune probleme la pensionare foştilor salariaţi UPET! Ce reclamă oamenii

Mii de foști angajați ai UPET Târgoviște sau ai altor societăţi dîmboviţene sunt  plimbați pe drumuri de conducerea Casei Județene de Pensii. La dosarele de pensionare oamenilor li se cer acte care nu sunt prevăzute în lege. Oamenii au lucrat în grupe superioare de muncă, iar acum în loc  să beneficieze de pe urma muncii în condiţii grele, bătătoresc drumul Casei de Pensii. Disperați, cei care vor să iasă la pensie au adus documente peste documente, însă de fiecare dată dosarul lor a fost respins de catre Casa de Pensii Dâmboviţa. Rămaşi fără loc de muncă şi prea bătrâni ca să îi mai angajeze cineva, bieţi oameni au ajuns în pragul disperării.

Unul dintre aceste cauzuri a fost adus în atenția presei de Constantin Liță, fost angajat UPET. Acesta  a reușit să iasă la pensie, dar soția sa nu, deși femeia avea aceleași documente.

acte pensii

Întrebat de reporterii MDI Tv,  directorul Pantilin nu a știut să spună reporterilor care este temeiul legal în baza cărui le refuză oamenilor drepturile. Doru Pantilin s-a bâlbâit şi a adus în final, în discuţie, un ordin nr. 50/1990, ordin care nu justifică solicitarea către persoanele în prag de pensionare, cum este și cazul doamnei Ioana Liță.

Pantilin: Oamenii au venit, au solicitat drepturile şi nu au putut fi acordate din cauza lipsei tabelului nominal.

Reporter MDI Tv: Ce cuprinde?

Pantilin: Numele şi prenumele persoanei şi meseria în care şi-a desfăşurat activitatea. Acest ordin nu este abrogat, iar 263 este actuala lege a pensiilor.

Reporter: Şi în astea se menţionează vreun aspect, în legea pensiilor, ca trebuie să vină şi cu adeverinţa şi cu…

Pantilin: Legea pensiilor este coroborată inclusiv cu ordinul 50… Deci, nominalizarea este stipulată foarte clar in ordinul 50. E normal nominalizarea să fie făcută de către angajator.

Ceea ce trebuia să știe  Pantlin (foto) este că, în conformitate cu legislația în domeniu, doru pantilindovada de încadrare în grupe superioare de muncă se face cu adeverință eliberată de angajator, respectiv UPET SA Târgoviște, care își asumă întreaga răspundere asupra datelor furnizate. Neluând în calcul faptul că oamenii au aceste adeverințe, directorul Casei de Pensii Dâmbovița, Doru Pantilin, continuă pe bandă rulantă seria abuzurilor, ignorând cu bună știință legislația în vigoare. Dacă Pantilin ar avea vreo suspiciune cu privire la corectitudinea actelor puse la dispoziție de către cei în cauză, are obligația să verifice arhivele angajatorului, respectiv UPET Târgoviște, și nu să poarte oamenii pe drumuri. Mai ales că arhivele UPET nu sunt la dispoziția foștilor angajați. Culmea este ca adeverintele pentru cei doi soti au fost eliberate in acelasi an, unul a reusit sa isi intre in drepturi, iar celalalt nu. Mai mult, conducerea casei de pensii îi trimite pe oameni la instanţă

 Reporter MDI Tv:Ce pot să facă oamenii aştia?

Pantilin: Dânşii au desfăşurat activitatea, iar anagajatorul are obligaţia să le pună la dispoziţie actele prin care pot beneficia de drepturile de pensie.

Reporter: Am înţeles ca mulţi au mers în instanţa…în cazul în care merg în instanţa şi câştigă ce se întâmpla?

Pantilin: Decizia..şendinţa definitivă noi o punem în executare. Nu comentam decizia completului de judecată.

Reporter: Dacă până acum 100 de oameni s-au dus în instanţă şi au câştigat în instanţă, iar alţii nu au bani să îşi angajeze avocat să meargă în instanţă, nu se ia în calcul ca a existat o decizie favorabilă, un precendent?

Pantilin: Noi nu comentam decizia instanţei. Noi solicităm actele prevăzute de lege. În momentul în care o persoanaă nu poate veni cu dosarul complet nu poate primi dreptul de pensie.

 În situaţia doamnei Liţă sunt mii de dâmboviţeni care se lovesc de birocraţia excesivă a instituţiei care le refuza dreptul la pensie din comoditate. Sperăm ca situaţia lor să fie rezolvată cât mai urgent.
Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro