ortooxacell kiss2022.gif Flax

Președintele Asociaţiei Profesionale Matei-Voievod Târgoviște, despre alegerile pentru Camerele Agricole: “E treabă numai de voință politică”

Săptămâna trecută, o delegație a Asociaţiei Profesionale Matei-Voievod Târgovişte L.A.P.A.R. Dâmboviţa a participat la Conferinţa Naţională a Agricultorilor, desfăşurată la Bucureşti, cu tema „Agricultura românească, între subzistenţă şi performanţă”.

Gazeta Dâmboviței, prezentă la eveniment, la invitația asociației târgoviștene, a luat opinii “la cald”, despre principalele teme dezbătute în cadrul evenimentului chiar de la președintele a Asociaţiei Profesionale Matei-Voievod, Marian Costache (foto stânga, prim plan).

Prima temă și poate una dintre cele mai arzătoare probleme cu care se confruntă  atât județul nostru, cât și majoritatea județelor din țară, a fost cea a alegerilor pentru camerele agricole județene, alegeri organizate până acum în doar 4 județe din țară. Printre acestea nu se numără și Dâmbovița.

“Părerea LAPAR este că, exact ca și în UE, acolo unde fiecare cameră agricolă este înființată de agricultori, pentru agricultori nu trebuie lipită de factorul politic. Deci, agricultorii își aleg organele de conducere și consultanța, la nivelul comunității, sunt ale agricultorilor. Ei comandă, ei execută. Ei își fac politicile de dezvoltare. Pe când, în România, cu toate părerile care au fost până acum, s-a făcut o lege la propunerea LAPAR, în conformitate cu toate normele europene, dezlipită de politic și, inițial, așa a fost aprobată în anul 2012 dar, imediat au schimbat-o și au băgat camerele agricole în subordinea consiliilor județene, deci le-au lipit cumva de politic, ca să poată fi controlate și dirijate de către factorul politic, de către președinții consiliilor județene. LAPAR-ul nu a fost mulțumit cu acest lucru și a boicotat legea și alegerile camerelor agricole și din cauza asta, doar în câteva județe în țară s-au putut desfășura alegeri…..În Dâmbovița, agricultorii nu sunt organizați, pentru că în lege spune că agricultorii trebuie să organizeze alegerea camerelor agricole, iar noi, Târgoviștea, suntem o organizație mică de cartier, a bulgarilor, care fac legume. Am reușit să intrăm în LAPAR, dar suntem încă mici. Avem vreo 80 de membri. Nu putem organiza la nivel de județ alegerea camerelor agricole….S-a făcut la nivel național un comitet de inițiativă și la nivel de județe la fel, numai că au fost numiți de către factorul politic. S-au depus și candidaturi, dar de către cine? Trebuiau făcute niște liste pe fiecare asociație profesională și asociație de producători, nu cu propuneri, cu membri, pentru că asociațiile sunt ca la orice alegere. Trebuie să existe, în primul rând, o listă de votanți, iar lista de votanți nu era făcută. În lege se prevede că fiecare proprietar al unei suprafețe mai mari de 1 ha, care a făcut cerere pentru subvenții la APIA, poate vota. Aici a fost foarte greu, pentru că nu s-au pus de acord cine să voteze și cum să-i facă pe oameni să vină la vot pentru Camerele Agricole. Noi suntem 80 și am înțeles că sunt la nivelul județului Dâmbovița cinci asociații profesionale, dar asociații agricole sunt până în 40, restul fiind de producători, iar ei au alt statut. Urmăresc, în primul rând, profitul, pe când cele profesionale sunt ONG-uri nonprofit și au alt statut…..Deocamdată, legea camerelor agricole în România este blocată, dar trebuie să se facă pași, iar astăzi (15 mai ), s-a strigat din nou că aceste camere agricole, ca și în UE trebuie să existe, dezlipite de factorul politic. Ați auzit și la președintele țării, care a specificat treaba asta. Deci, e treabă numai de voință politică. Să se facă treaba, să se schimbe legea în Parlament. Se poate face printr-o ordonanță de urgență și imediat se deblochează. Nu cred că se vor face anul acesta, dar LAPAR-ul are datoria să strige tot timpul și să arate problemele cu care se confruntă agricultura”.

O altă temă importantă abordată a fost cea a comasării terenurilor agricole, la fel de sensibilă sau poate chiar mai sensibilă decât cea a alegerilor pentru camerele. Și despre acest subiect, părerea președintelui Asociaţiei Profesionale Matei-Voievod, Marian Costache, este la fel de fermă: “Comasarea terenurilor este un lucru greu. Noi, la nivel de asociație, încercăm să facem un lucru, pentru că în cadrul comunității din care suntem, oamenii fiind axați pe legumicultură partea de cultură mare au lăsat-o deoparte, mai ales că Târgoviștea este pusă strategic prost și presiunea asupra terenurilor din jurul ei este foarte mare, având multă populație în jur și nefiind controlabilă, țigani cu căruțe, cu cai, care nu au o palmă de pământ și atunci  cine să aibă grijă de câmpuri. Eu pun 2 hectare de grâu și mă trezesc într-o zi că l-a cosit cineva. Din cauza nesiguranței, neprofitabilității culturii, au noștri au ridicat mâna și au lăsat terenurile în paragină, cu toate că plătesc impozit. …Noi, al nivel de asociație, am încercat să găsim un investitor care să vină și am făcut apel către cei din comunitate să dea către arendaș. Acela, luând toată suprafața, are altă putere. Își poate angaja firmă de pază și poate să lucreze terenul centralizat. Noi am făcut o tarla la Priseaca, s-a cultivat anul trecut, iar acum începem a doua tarla, dar reticența e mare. Omul nici nu știe și e foarte greu pentru că cel care lucrează terenul trebuie să-l declare la APIA și mulți nu știu unde au terenul. A fost o asociație înainte. Știe că are terenul la asociație. Are actul de proprietate și atât. Nu are cadastru. Intervine cadastrul. Cine trebuie să-l facă? În 2012 s-a aprobat un act prin care statul trebuie să-l facă cu bani europeni. Dar au cerut derogări“.

Citește și FOTO – Gazeta Dâmboviţei, invitată la Conferinţa Naţională a Agricultorilor 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media