Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de miercuri, nr. 3706
19-1-2022

35 de legumicultori dâmboviţeni ar putea primi plăţi compensatorii pentru zeci de mii de metri de folie şi geamuri distruse de zăpezi

 

Pentru a reduce impactul acestor pierderi asupra activităţii producătorilor de legume, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a elaborat proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru alocarea de sume compensatorii prin acordarea unui ajutor de minimis care să compenseze valoarea estimativă a pagubelor produse la materialele de acoperire a spaţiilor protejate. 

Ajutorul se acordă în conformitate cu regulamentul CE nr.1535/2007, iar cuantumul maxim nu depăşeşte echivalentul în lei a 7.500 euro pe beneficiar , adică 33.000 lei.

Schema de ajutor de minimis se acordă următoarelor categorii de beneficiari:

  • Producători agricoli – persoane fizice
  • Producători agricoli – persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice etc.

Prin schema de minimis se propune un cuantum de:

  • pentru producători agricoli persoane fizice: 18 lei/mp pentru geam şi 2,25 lei/mp pentru folie plastic
  • *pentru celelalte categorii de beneficiari: 24 lei/mp pentru geam şi 3 lei/mp pentru folie plastic

*MADR încurajează asocierea agricultorilor în grupuri de producători. De asemenea, MADR alocă sume compensatorii la valoarea reală a pieţei pentru producătorii agricoli cu statut juridic. Pentru producătorii agricoli persoane fizice, cuantumul sumelor compensatorii alocate este diminuat cu 25%, dat fiind că aceştia nu sunt plătitori de TVA.

Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis, reglementată prin această hotărâre, sunt de 8,52 mil. lei (circa 1,9 mil. euro) şi se asigură de la bugetul de stat în limita prevederilor bugetare acordate MADR.

Proiectul de Hotărâre de Guvern se află în proces de avizare în regim de urgenţă la ministerele avizatoare.
Termenul limită de depunere a cererilor de sprijin financiar la direcţiile agricole judeţene este 29 iunie 2012, dată după care vor fi făcute plăţile către beneficiari.

Distribuie:

Leave a reply


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

getsbet Gopo

CITEȘTE ȘI

kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media