ortooxacell kiss2022.gif Flax

Ziua mondială a cercetășiei, sărbătorită de Centrul Local „Naparis” Pucioasa

Anul 2013 are pentru Organizaţia Naţională „Cercetaşii României” o semnificaţie specială. Se împlinesc 100 de ani de când această organizaţie a luat fiinţă în România. Ziua de 22 februarie este însă importantă pentru cercetaşii de pretutindeni pentru că în această dată se sărbătoreşte Ziua Mondială a Cercetăşiei.

„Centrul Local „Naparis” Pucioasa al Organizaţiei Naţionale « Cercetaşii României » a ales să organizeze în această zi specială, o activitate la Şcoala „Diaconu Coresi” Fieni. Într-un cadru festiv, au fost primiţi în rândurile cercetaşior  noi membri , ce vor alcătui de acum înainte patrula „Petale Roz”. Temerarii din patrula „Coresi” au fost alături de cei mici, amintindu-şi de vremea când la rândul lor,  au primit eşarfele galbene. Felicitări atât celor mici cât şi celor mari şi să râmânem în continuare : « Gata oricând ! » „, spune Ileana Bocanciu – Coordonator programe – ONCR, Centrul Local Naparis .

Poate nu știai:

Cercetășia este o metodă de educaţie non-formală care îşi propune dezvoltarea şi educarea copiilor şi a tinerilor, din punct de vedere fizic, intelectual, social, spiritual şi emoţional, pentru a juca un rol activ în societate.

La baza ei stă viziunea creării unei lumi mai bune şi o metodă, care cuprinde:

–          Legea şi promisiunea cercetaşului

–          Învăţarea prin acţiune

–          Munca în echipă

–          Construirea unui cadru simbolic adecvat fiecărei ramuri de vârstă

–          Cât mai multe activităţi în natură

–          Susţinerea adulţilor.

Sir Robert Baden-Powell născut în 1857, după o strălucită carieră militară, decide ca la 1 august 1907 să organizeze o tabără de educaţie prin aventură, adresată unor copii de diferite condiţii sociale. Aceasta este  considerată data de naştere a cecetăşiei în lume, iar Baden Powell a lăsat prin testament un mesaj pe care cercetaşii din întreaga lume îl adoptă şi azi: să fie „GATA ORICÂND!” şi să “LASE LUMEA UN PIC MAI BUNĂ DECÂT AU GĂSIT-O!”

În lume există peste 31 de milioane de cercetaşi din 216 tări şi teritorii, fiind practic cea mai mare organizaţie de tineret din lume.

Simbolul cercetășiei este floarea de crin, încadrată în nodul plat, simbol al forței și unității cercetașilor din lumea întreagă. Baden-Powell a ales floarea de crin ca simbol al cercetășiei pentru că pe hărțile vechi, ea indica nordul  şi „arăta întotdeauna calea cea dreaptă”.

În SUA, au fost cercetași: 65% din congresmenii americani, 85% din agenții FBI și 11 din cei 12 oameni care au ajuns pe Lună iar printre românii cercetaşi se numără: Grigore Antipa, Nicolae Iorga, Alexandru Borza, Tudor Arghezi, Mircea Eliade, George Calinescu sau Ecaterina Teodoroiu.

Picture_056

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media