ortooxacell kiss2022.gif Flax

Interviu cu dr. Iulia Stanciu, despre Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem

Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) – instituție prin intermediul căreia vor fi identificați donatori de celule stem hematopoietice pentru toți pacienții din țară care au nevoie de un transplant de astfel de celule, este considerat un lucru extraordinar de către directorul Centrului de Transfuzie Sangvină Dâmbovița, doctor Iulia Stanciu. Deocamdată, dâmbovițenii care vor să facă acest lucru, trebuie să meargă la București, cel mai apropiat centru din cele patru care există în toată țara. Pentru mai multe informații, am ales să stăm de vorbă cu Iulia Stanciu, directorul Centrului de Transfuzie Sangvină Dâmbovița.


-Ce părere aveți despre Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice?

 

-Eu l-am salutat încă de când a fost promovat virtual și m-am și înscris în registru.

Ideea era că noi, centrele de transfuzii, fiind în contact cu donatorii de sânge, care reprezintă categoria cea mai indicată să doneze și celule stem, pentru că știu procedura, putem să recoltăm de la acești doritori cu condiția să fie consiliați foarte bine, pentru că după ce li se recoltează sânge în eprubetă se trimite la un laborator de referință. De asta s-au ales centrele mari care să facă acest lucru, pentru că aici există laboratoare care pot să fenotipeze antigenele de histocompatibilitate. Donatorul are, apoi, un profil, cu care intră în registru.

În momentul în care apare un pacient care se potrivește un pacient, el este solicitat, cu acordul lui. Cu câteva zile înainte, i se face o pregătire, ca să se mobilizeze celulele stem în periferie și i se spune că există probabilitatea să i se recolteze și din măduvă și merge apoi în centru, la București, Cluj sau unde se află pacientul, fără să-l cunoască, unde se face această recoltare.

 

-Credeți că vor fi oamenii receptivi, ca și în cazul donării de sânge?

-Să știți că la celule stem contă pe o categorie de donatori mai evoluată social, pentru că ești conștient că această donare de celule stem nu se motivează absolut cu nimic. Te-ai înscris în registru. Ți se fac multe analize. Această procedură nu este ca la donare de sânge. Durează mai mult. Se pune donatorul pe pat și dintr-un braț i se recoltează sânge, care trece printr-un aparat, care reține numai celulele stem și restul îi intră pe cealaltă mână și poate dura aproape o oră. Deci, trebuie să fie echilibrat, să aibă vene serioase la ambele mâini și un psihic foarte bun. Sunt oameni care doresc și solicită informații, încă de când a fost promovat registrul virtual.

Eu m-am înscris virtual, dar înscrierea înseamnă să te duci la un centru să-ți recolteze, să fii consiliat și proba să-ți fie trimisă la laborator, să-ți știi fenotipul. Dacă sunt dâmbovițeni care vor să se înscrie pot merge la București, la Institut, dar și ei au avut probleme cu laboratorul, care trebuia acreditat și apoi cu reactivii și în primul rând, cu legea, pentru că nu se stabiliseră condițiile clare, pentru că, la fel ca și cu donarea de organe, trebuie să întâmpinăm atitudinea asta de trafic cu așa ceva.

 

Deci, deocamdată, în Dâmbovița nu se va putea face o astfel de recoltare?

Încă nu se știe, dar vă ținem la curent. Noi nu avem spațiu, personal, aparatură. De consiliat, aș fi decalat în timp activitățile, dar trebuie stabilite niște proceduri, trebuie alocați niște bani pentru asta. Nu am refuzat. Eu sunt receptivă la orice înseamnă activitate care să conteze ca perspectivă pentru centru.

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media