ortooxacell kiss2022.gif Flax

S-a înfiinţat Asociaţia Turistică Peștera-Padina! Scopuri şi planuri de viitor

     Asociaţia Turistică Peștera-Padina este o structură patronală în domeniul turismului, reunind societăți comerciale care au în proprietate sau administrare în zona Peştera-Padina din Moroeni-Dâmbovița structuri de cazare și/sau de alimentaţie publică, agenţii de turism autorizate, alte entităţi din domeniul turismului, persoane fizice sau persoane juridice care au în proprietate terenuri sau imobile în zona Peştera-Padina din Moroeni-Dâmbovița, precum si alte persoane juridice sau fizice care recunosc și respectă prevederile Statutului.

    Scopurile declarate ale Asociației sunt: realizarea activităților privind promovarea și dezvoltarea turismului de interes local, sprijinirea acțiunilor de parteneriat ale membrilor săi cu autoritățile publice locale, centrale și cu alte persoane juridice din țară și din străinatate, dar și susținerea înfiinţarea, promovărea şi dezvoltarea unei staţiuni turistice în zona Peştera-Padina

„Suntem interesați de realizarea unui TURISM DURABIL. Ce înțelegem prin durabil? Să lăsăm și generațiilor viitoare minunățiile naturii lăsate nouă de Dzeu.

Ca să putem conserva mediul, trebuie să-l protejăm împotriva unei dezvoltări haotice. Vedeți zona Bran- Moeciu unde lipsa unui plan general a dus la apariția unor sute de mici pensiuni îngrămădite, fără „niciun pic de aer”, o adevărată aglomerație urbană în loc de stațiune montană”, a declarat Oana Cornea, președintele Asociației Turistice Peștera-Padina (foto).

cornea

 

Principala problemă este lipsa unui drum modernizat

     Stațiunea Peștera-Padina a fost un proiect inițiat în anii 70. Atunci au fost stabilite primele trasee ale unor pârtii de ski, primele hoteluri. În urma acelui proiect a fost realizată linia de telecabină spre Babele, două pârtii de ski, una de la Babele la Peștera și una mai mică în zona actualului Salvamont. Astăzi niciuna nu mai este funcțională. Tot în acea perioadă a fost construit hotelul Peștera și începuse construcția unui ansamblu hotelier pentru tineret în zona Padina-Coteanu.

    În anii 90 turismul în zonă a decăzut foarte mult și abia după 2000 au început să reapară semnele unei activități turistice importante.

     De altfel, atât actualul plan urbanistic, cât și proiectul drumului de acces își au punctul de plecare în anul 1999 când Consiliul Județean Dâmbovița a restartat interesul pentru zonă.

„În prezent, principala problemă este lipsa unui drum modernizat deschis 365 de zile pe an. Nu susținem ideea cum că un astfel de drum generează grătare și peturi. Nu, în niciun caz! Asociația împreună cu administrația Parcului Natural Bucegi, cu autoritățile locale și județene, va face reguli, privind accesul și comportament turiștilor, reguli pe care să le și urmărească.

Nu avem niciun interes să distrugem zona prin a tolera apariției grătarelor, a zonelor de picnic în parcul natural. Avem responsabilitatea protejării muntelui de cei care nu știu să se comporte cu natura. Pentru asta avem nevoie de mai mulți investitori, de mai multe unități de cazare astfel încât împreună să putem face o reală protecție”, a mai spus Cornea.

    Un drum modernizat în zona de munte înseamnă şi un acces al pompierilor în caz de nevoie. Istoria ne arată că incendiile au pârjolit de-a lungul timpului cabanele și chiar schitul din peșteră. Astăzi un eventual incendiu poate fi o reală nenorocire  De asemenea este nevoie de acces pentru o salvare. De foarte multe ori turiștii, în special străinii întreabă hotelierii în cât timp în caz de un accident poți ajunge la spital! La fel cum este nevoie de accesul mașinilor pentru salubritate. Dacă nu vrem peturi avem nevoie de un managemet eficient al deseurilor menajere.

     Paradoxul este că județul Dâmbovița are Vârful Omu, Babele și Sfinxul, dar nicio pârtie de ski. Este greu de înțeles lipsa unui apetit din partea autorităților pentru urgentarea realizării pârtiilor de ski și asfaltării drumului de acces. Asta ar însemna mii de locuri de muncă, venituri importante la bugetul local și un paradis turistic la 2 ore distanță de București. Cum ar fi ca elevii de școală din Moroeni, Pietroșița, Fieni, să vină să facă ora de sport pe o pârtie de ski. De ce să nu visăm la un campion mondial de ski alpin din Moroeni?” dezvăluie din proiectele pe care le va sprijini pe viitor, Oana Cornea, preşedinte Asociaţiei Turistice Peștera-Padina.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media