LOCURI DE POVESTE: Pe urmele urșilor cavernelor, în refugiul din Peștera Ialomiței

Distribuie:

foto: drumliber.ro

Peștera Ialomiței,  din Munții Bucegi, a fost și rămâne unul din principalele puncte de atracție a turiștilor care străbat munții Dâmboviței. Îi atrage atât frumusețea peșterii, cât și legendele care creează povestea peșterii. Printre ele și faptul că în Ialomița au trăit, refugiați, ultimii urși ai cavernelor de pe teritoriul României.

La descoperirea celei mai mari dintre sălile, săpate de natură în stâncă, au fost găsite numeroase oseminte şi chiar schelete întregi provenite de la ursul cavernelor.  Astfel că sala 72 m lungime, 35 m lățime și 25 m înălțime a primit numele de Sala Urșilor. Se spune că aceasta fost ultima casă a urșilor de cavernă.

Ursul de peștera avea o înfățișare cu adevărat impresionantă. Cu toate acesta el era în mare parte un animal ai cărei hrană avea la bază frunze, rădăcini, fructe și nuci. Studiile unor cercetători americani au descoperit, însă că în munții Bucegi, urșii cavernelor renunțaseră la fructe și frunze și se hrăneau preponderent cu carne. Cercetători cred că în ultima perioadă a existenței lor, urșii cavernelor s-au mâncat între ei, din cauza foamei generată de schimbările climatice.

Urșii au generat și o altă legendă. Se spune ca la jumătate secolului XIX, în Peștera Pustnicului, aflată la câteva minte de Peștera Ialomiței ar fi viețuit un sihastru. Legenda nu consemnează numele acestuia, dar se spune că a viețuit împreună cu un urs care îl asculta și îl ajuta. Este singurul caz din istoria monahismul românesc în care se povestește despre un călugăr care trăia, era ascultat și ajutat de animale sălbatice.

Acestea și multe alte istorii pot fi aflate de turiști vizitând Peștera Ialomiței. În acest an au fost finalizate lucrările de reabilitarea fiind refăcute instalaţiile electrice,  căile de acces în peşteră, podeţele şi scările interioare, astfel încât lungimea traseului vizitabil este de 435 m. Taxa de intrare este de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei prntru copii. Peştera Ialomiţei este deschisă de marţi până duminică între orele 9:00 – 18:00. Accesul se poate face cu trenul de la Gara Buşteni – telecabina Buşteni – Babele – telecabina Peştera, iar  cu maşina pe traseul:  Bucureşti – Sinaia (DN 71 spre Târgovişte) – Cabana Cuibul Dorului – Şaua Dichiului – Bolboci – Diana – Padina – Peştera Ialomiţei.

 

 

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro