O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Chisturile ovariene în sarcină

Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă rubrică săptămânală, cu informaţii de interes pentru viitoarele mămici şi nu numai. Alături de dr. Andrei Tomescu, vom aduce lămuriri şi chiar vom demonta mituri legate de diferite aspecte întâlnite pe parcursul unei sarcini. De asemenea, vom răspunde, prin subiectele abordate, întrebărilor pe care le puteţi adresa prin intermediul email-ului, la [email protected] .

Chisturile ovariene nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare pentru o gravidă. Chiar şi în situaţia în care se torsionează sau se rup şi se impune intervenţie chirurgicală, ele nu prezintă niciun risc pentru sarcină. “Dacă se constată prezenţa unui chist ovarian odată cu identificarea sarcinii, în general nu se tratează cu nimic. Dacă se poate torsiona sau dacă se rupe, atunci devine o urgenţă şi se intervine chirurgical. Aceasta ar fi singura indicaţie pentru intervenţie. În rest, chisturile ovariene se evaluează intraoperator la cezariană, moment în care se poate de asemenea interveni sau la şase săptămâni după terminarea lăuziei”, explică dr. Andrei Tomescu, medic specialist obstetrică-ginecologie, director medical la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgivişte.

Referitor la identificarea chisturilor ovariene în timpul sarcinii, medicul specialist atrage atenţia asupra unui aspect întâlnit în practică. “În primul trimestru există corpul galben de sarcină, care poate fi ecografic confundat cu un chist. Corpul galben de sarcină este cel care hrăneşte sarcina până la intrarea în funcţie a placentei, asigurând un suport trofic”, aduce lămuriri dr. Andrei Tomescu. Totuşi, există un risc crescut de pierderea a sarcinii dacă pe ovarul pe care este localizat corpul galben există o leziune chistică. “Dacă se măreşte în primul trimestru de sarcină, aceasta poate afecta corpul galben de sarcină si în consecinţă poate produce avortul sau oprirea în evoluţie a sarcinii”, adaugă medicul specialist.

 

Dr. Andrei Tomescu

Absolvent de Medicină Generală în 1990, a efectuat stagiatura la Maternitatea Giuleşti, actualmente Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”. În 1996, a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte ca medic specialist. În 2000 a devenit medic primar şi şef de secţie. Are competenţă în chirurgie laparoscopică minim invazivă, colposcopie şi atestat în managementul sanitar.

“Mi-a plăcut specialitatea obstetrică-ginecologie de prima oară când am intrat în maternitate, la facultate. Mi-a plăcut pentru că e ceva fiziologic. Lucrez de 20 de ani în maternitatea din Târgovişte şi încerc să-mi fac profesia aşa cum se cuvine şi să mă port deontologic şi faţă de pacienţi, şi faţă de aparţinători, şi faţă de colegi, pentru a produce sănătate.”

A adus pe lume peste 3000 de copii din Dâmboviţa şi nu numai.

Îl puteţi găsi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte sau la cabinetul particular de obstetrică-ginecologie din Târgovişte, Bulevadrul Castanilor, bl. 46, parter, jud. Dâmboviţa (în zona sensului giratoriu de la intersecţia str. Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Castanilor), tel: 0245 610091.

 

 

 

 

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro