O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Când e legal avortul în România?

Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă rubrică săptămânală, cu informaţii de interes pentru viitoarele mămici şi nu numai. Alături de dr. Andrei Tomescu, vom aduce lămuriri şi chiar vom demonta mituri legate de diferite aspecte întâlnite pe parcursul unei sarcini. De asemenea, vom răspunde, prin subiectele abordate, întrebărilor pe care le puteţi adresa  prin intermediul email-ului, la redactie@gazetadambovitei.ro

 

Întreruperea unei sarcini este un subiect care ridică întotdeauna discuţii mai mult sau mai puţin aprinse din partea opiniei publice. Indiferent de motivele personale care argumentează o decizie, fie ea pro sau contra, cadrul legal este cel care stabileşte posibilitatea efectuării unei asemenea proceduri. Iar în ţara noastră întreruperea de sarcină la cererea gravidei poate fi efectuată legal până în săptămâna 14 de sarcină, dar numai în unităţi spitalceşti sau cabinete medicale cu dotare corespunzătoare. După trei luni de sarcină legea interzice avortul, cu excepţia unor situaţii aparte. “În România, întreruperea cursului sarcinii se face doar dacă se apreciază că există o malformaţie congenitală incompatibilă cu viaţa fătului, adică va muri din cauza malformaţiei. În rest, legislaţia nu permite întreruperea cursului unei sarcini, nici pentru anomaliile cromozomiale de tipul Sindrom Down, Sindrom Turner ş.a.”, clarifică dr. Andrei Tomescu, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Înainte de a lua o decizie, este bine ca gravida să consulte atât apropiaţii, cât mai ales medicul specialist, care îi poate explica ce riscuri există din punct de vedere medical. Conform legii, întreruperea unei sarcini mai mare de trei luni se pedepseşte cu închisoarea pentru femeie şi cu suspendare din funcţie pentru medic.

 

tomescu1

Dr. Andrei Tomescu

Absolvent de Medicină Generală în 1990, a efectuat stagiatura la Maternitatea Giuleşti, actualmente Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”. În 1996, a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte ca medic specialist. În 2000 a devenit medic primar şi şef de secţie. Are competenţă în chirurgie laparoscopică minim invazivă, colposcopie şi atestat în managementul sanitar.

“Mi-a plăcut specialitatea obstetrică-ginecologie de prima oară când am intrat în maternitate, la facultate. Mi-a plăcut pentru că e ceva fiziologic. Lucrez de 20 de ani în maternitatea din Târgovişte şi încerc să-mi fac profesia aşa cum se cuvine şi să mă port deontologic şi faţă de pacienţi, şi faţă de aparţinatori, şi faţă de colegi, pentru a produce sănătate.”

A adus pe lume peste 3000 de copii din Dâmboviţa şi nu numai.

Îl puteţi găsi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte sau la cabinetul particular de obstetrică-ginecologie din Târgovişte, Bulevadrul Castanilor, bl. 46, parter, jud. Dâmboviţa (în zona sensului giratoriu de la intersecţia str. Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Castanilor), tel: 0245 610091.

Citeşte şi:

O GRAVIDĂ INFORMATĂ, UN COPIL SĂNĂTOS: Malformaţiile fetale

O GRAVIDĂ INFORMATĂ, UN COPIL SĂNĂTOS : Falsa menstruaţie şi sângerările vaginale, în sarcină

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro