O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Constipația în sarcină. Nu laxativelor!

Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă rubrică săptămânală, cu informaţii de interes pentru viitoarele mămici şi nu numai. Alături de dr. Andrei Tomescu, vom aduce lămuriri şi chiar vom demonta mituri legate de diferite aspecte întâlnite pe parcursul unei sarcini. De asemenea, vom răspunde, prin subiectele abordate, întrebărilor pe care le puteţi adresa prin intermediul email-ului, la [email protected] .

 

Constipația este una dintre stările de disconfort din sarcină frecvent întâlnite. Ea apare ca urmare a modificărilor la nivel hormonal ce au loc în organismul gravidei și care afectează musculatura tubului gastro-intestinal. „Impregnarea hormonală din sarcină relaxează musculatura netedă și cum tubul digestiv are o musculatură netedă bine reprezentată atunci sigur că peristaltica intestinală este atenuată. Și atunci apare un tranzit încetinit”, explică dr. Andrei Tomescu, reputat medic specialist obstetrică-ginecologie din Dâmbovița.

Scaune rare, la mai mult de trei zile sau scaune tari și sângerări la eliminare sunt semnele constipației, pentru care trebuie luate măsuri. Acestea trebuie să înceapă cu modificarea regimului alimentar, prin creșterea aportului de fibre – legume, fructe, cereale integrale și neapărat consumul a mai multe lichide. Laxativele din farmacii sunt interzise. „Laxativele de sinteză nu sunt indicate pentru că pot provoca contracții uterine, dat fiind că acționează pe musculatura netedă. Ele stimulează peristaltica intestinală, dar stimulează și contracția musculaturii uterine în același timp”, atenționează medicul specialist. Dar sunt permise laxativele naturiste pe bază de sena, crușin.

Dr. Andrei Tomescu

Absolvent de Medicină Generală în 1990, a efectuat stagiatura la Maternitatea Giuleşti, actualmente Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”. În 1996, a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte ca medic specialist. În 2000 a devenit medic primar şi şef de secţie. Are competenţă în chirurgie laparoscopică minim invazivă, colposcopie şi atestat în managementul sanitar.

“Mi-a plăcut specialitatea obstetrică-ginecologie de prima oară când am intrat în maternitate, la facultate. Mi-a plăcut pentru că e ceva fiziologic. Lucrez de 22 de ani în maternitatea din Târgovişte şi încerc să-mi fac profesia aşa cum se cuvine şi să mă port deontologic şi faţă de pacienţi, şi faţă de aparţinători, şi faţă de colegi, pentru a produce sănătate.”

A adus pe lume peste 3000 de copii din Dâmboviţa şi nu numai.

Îl puteţi găsi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte sau la cabinetul particular de obstetrică-ginecologie din Târgovişte, Bulevadrul Castanilor, bl. 46, parter, jud. Dâmboviţa (în zona sensului giratoriu de la intersecţia str. Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Castanilor), tel: 0245 610091.

 

Citește și:

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Secrețiile sânilor în sarcină

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Pierdere de lichid amniotic sau scurgeri vaginale/urinare?

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Varicele în sarcină

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Calmantele în sarcină

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro