O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Pierdere de lichid amniotic sau scurgeri vaginale/urinare?

Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă rubrică săptămânală, cu informaţii de interes pentru viitoarele mămici şi nu numai. Alături de dr. Andrei Tomescu, vom aduce lămuriri şi chiar vom demonta mituri legate de diferite aspecte întâlnite pe parcursul unei sarcini. De asemenea, vom răspunde, prin subiectele abordate, întrebărilor pe care le puteţi adresa prin intermediul email-ului, la [email protected] .

 

Multe motive de îngrijoarare are o gravidă, mai ales dacă este în ultimul trimestru de sarcină. Între ele se numără și scurgerile, care uneori pot fi abundente și pot duce cu gândul la probleme mai grave precum o ruptură de membrană și pierderea de lichid amniotic. “Este o chestiune de diagnostic diferențiat între pierderi de lichid amiotic care impun prezentarea de urgență la medic sau la spital și o hidroree vaginală (nr. o secreție mai apoasă) sau o pierdere de urină, mai ales în ultimul trimestru când statica organelor pelvine se modifică, iar uterul cu tot volumul lui apasă pe vezica urinară și poate provoca pierderi involuntare de urină. În general semne particulare nu sunt. Secrețiile sunt incolore, inodore și nu se pot deosebi cu o simplă apariție pe chilot sau tampon. Gravida trebuie sa se prezinte la medic pentru un consult de specialitate. Medicul este cel care poate stabili dacă este o ruptură de membrane și o pierdere de lichid sau altceva” precizează dr. Andrei Tomescu, medic specialist obstetrică-ginecologie cu experiență și director medical la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște.

Lichidul amniotic este lichidul din sacul amniotic și are rol de protecție, hrănire și dezvoltare pentru făt. Pierderea de lichid amniotic nu pune în pericol copilul dacă este una ușoară, pentru că lichidul se reface, dar este un motiv real de îngrijoarare dacă este una gravă. Gravida trebuie să semnaleze medicului care urmărește sarcina orice problemă în acest sens pentru a fi găsite soluțiile optime. “Este important să nu intre în panică. Dacă este într-adevăr o ruptură de membrană, sarcina mai poate fi ținută câteva zile pentru ca să fie maturizată”, asigură dr. Andrei Tomescu.

Dr. Andrei Tomescu

Absolvent de Medicină Generală în 1990, a efectuat stagiatura la Maternitatea Giuleşti, actualmente Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”. În 1996, a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte ca medic specialist. În 2000 a devenit medic primar şi şef de secţie. Are competenţă în chirurgie laparoscopică minim invazivă, colposcopie şi atestat în managementul sanitar.

“Mi-a plăcut specialitatea obstetrică-ginecologie de prima oară când am intrat în maternitate, la facultate. Mi-a plăcut pentru că e ceva fiziologic. Lucrez de 20 de ani în maternitatea din Târgovişte şi încerc să-mi fac profesia aşa cum se cuvine şi să mă port deontologic şi faţă de pacienţi, şi faţă de aparţinători, şi faţă de colegi, pentru a produce sănătate.”

A adus pe lume peste 3000 de copii din Dâmboviţa şi nu numai.

Îl puteţi găsi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte sau la cabinetul particular de obstetrică-ginecologie din Târgovişte, Bulevadrul Castanilor, bl. 46, parter, jud. Dâmboviţa (în zona sensului giratoriu de la intersecţia str. Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Castanilor), tel: 0245 610091.

 

Citește și:

O GRAVIDĂ INFORMATĂ, UN COPIL SĂNĂTOS: Lichid amniotic în exces/lichid amniotic insuficient

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro