O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Secrețiile sânilor în sarcină

Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă rubrică săptămânală, cu informaţii de interes pentru viitoarele mămici şi nu numai. Alături de dr. Andrei Tomescu, vom aduce lămuriri şi chiar vom demonta mituri legate de diferite aspecte întâlnite pe parcursul unei sarcini. De asemenea, vom răspunde, prin subiectele abordate, întrebărilor pe care le puteţi adresa prin intermediul email-ului, la [email protected] .

Organismul femeii trece prin multe schimbări în timpul sarcinii pentru că el se pregătește de naștere și alăptare. Între aceste schimbări se încadrează și secrețiile sânilor, care nu trebuie să îngrijoreze gravidele, la fel cum nu este un motiv de îngrijorare dacă ele nu apar. “Aceste secreții se numesc colostru, acesta fiind precursorul laptelui. Poate să apară și în primul trimestru, și în al doilea, și în al treilea, nu implică nimic grav”, explică dr. Andrei Tomescu, medic specialist obstetrică-ginecologie cu experiență. Colostrul este un lichid gălbui, semi-transparent, aliment minune pentru bebeluși prin nutrienții pe care îi conține, de unde și denumirea de “aur lichid”.

Există însă și excepții în ceea ce privește secrețiile la nivelul mamaloanelor, care trimit gravida direct la medic. “Dacă există secreție purulentă cu miros urât, însoțită de febră, trebuie investigată. Poate fi o infecție, o mastită sau un galactogen. Se întâmplă mai frecvent în alăptat, în urma rănilor făcute de copil, dar și înainte de naștere. Tratamentul poate fi antibiotic sau chirurgical și nu afectează cu nimic evoluția sarcinii”, completează doctorul.

Dr. Andrei Tomescu

Absolvent de Medicină Generală în 1990, a efectuat stagiatura la Maternitatea Giuleşti, actualmente Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”. În 1996, a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte ca medic specialist. În 2000 a devenit medic primar şi şef de secţie. Are competenţă în chirurgie laparoscopică minim invazivă, colposcopie şi atestat în managementul sanitar.

“Mi-a plăcut specialitatea obstetrică-ginecologie de prima oară când am intrat în maternitate, la facultate. Mi-a plăcut pentru că e ceva fiziologic. Lucrez de 20 de ani în maternitatea din Târgovişte şi încerc să-mi fac profesia aşa cum se cuvine şi să mă port deontologic şi faţă de pacienţi, şi faţă de aparţinători, şi faţă de colegi, pentru a produce sănătate.”

A adus pe lume peste 3000 de copii din Dâmboviţa şi nu numai.

Îl puteţi găsi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte sau la cabinetul particular de obstetrică-ginecologie din Târgovişte, Bulevadrul Castanilor, bl. 46, parter, jud. Dâmboviţa (în zona sensului giratoriu de la intersecţia str. Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Castanilor), tel: 0245 610091.

 

Citește și:

O GRAVIDĂ INFORMATĂ, UN COPIL SĂNĂTOS: Pierdere de lichid amniotic sau scurgeri vaginale/urinare?

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro