ortooxacell kiss2022.gif Flax

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Varicele în sarcină

Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă rubrică săptămânală, cu informaţii de interes pentru viitoarele mămici şi nu numai. Alături de dr. Andrei Tomescu, vom aduce lămuriri şi chiar vom demonta mituri legate de diferite aspecte întâlnite pe parcursul unei sarcini. De asemenea, vom răspunde, prin subiectele abordate, întrebărilor pe care le puteţi adresa prin intermediul email-ului, la [email protected] .

La capitolul “Neplăceri în sarcină”, varicele ocupă un loc bine împământenit. Multe femei au temerea că o sarcină le va declanşa apariţia varicelor, iar cele care au deja această problemă de sănătate se întreabă cât de mult le va afecta sarcina organismul, în aceste condiţii.
Varicele sau boala varicoasă este una dintre cele mai frecvente boli ale venelor. Trebuie ştiut că sarcina nu este cauza bolii varicoase a membrelor inferioare, dar este unul dintre cei mai importanti factori favorizanţi ai dezvoltării varicelor. In circa 95% dintre cazuri, varicele sunt transmise genetic. Restul de 5% este determinat de alte cauze : traumatisme, arsuri, alte boli. În timpul sarcinii însă, uterul exercită presiune pe vena cavă inferioară (vena mare din spatele uterului), care la rândul ei creşte presiunea pe venele picioarelor. Povara asupra venelor creşte şi prin modificarea profilului hormonal care determină modificări ale peretilor venosi, ce devin mai usor de dilatat. Din aceste motive gravida trebuie să ţină cont de sfatul medicului specialist pentru a nu determina apariţia varicelor în timpul sarcinii. “Gravida trebuie să evite statul prelungit în picioare, să evite creşterea excesivă în greutate, să nu îmbrace pantaloni strânşi, să nu meargă foarte mult pe jos” este recomandarea dr. Andrei Tomescu, medic specialist obstetrică-ginecologie cu experienţă de peste 20 de ani în domeniu.
Cât priveşte varicele deja existente : “acestea se vor accentua în sarcină, drept pentru care ar trebui corectate chirurgical înainte. Ca tratament, se pot lua medicamente venotonice care sunt permise în sarcină, anticoagulante dacă este nevoie”, adaugă medicul.

Dr. Andrei Tomescu

Absolvent de Medicină Generală în 1990, a efectuat stagiatura la Maternitatea Giuleşti, actualmente Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”. În 1996, a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte ca medic specialist. În 2000 a devenit medic primar şi şef de secţie. Are competenţă în chirurgie laparoscopică minim invazivă, colposcopie şi atestat în managementul sanitar.
“Mi-a plăcut specialitatea obstetrică-ginecologie de prima oară când am intrat în maternitate, la facultate. Mi-a plăcut pentru că e ceva fiziologic. Lucrez de 20 de ani în maternitatea din Târgovişte şi încerc să-mi fac profesia aşa cum se cuvine şi să mă port deontologic şi faţă de pacienţi, şi faţă de aparţinători, şi faţă de colegi, pentru a produce sănătate.”
A adus pe lume peste 3000 de copii din Dâmboviţa şi nu numai.
Îl puteţi găsi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte sau la cabinetul particular de obstetrică-ginecologie din Târgovişte, Bulevadrul Castanilor, bl. 46, parter, jud. Dâmboviţa (în zona sensului giratoriu de la intersecţia str. Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Castanilor), tel: 0245 610091.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media