O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Ești iubitoare de pisici? Iată la ce riscuri te expui!

Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă rubrică săptămânală, cu informaţii de interes pentru viitoarele mămici şi nu numai. Alături de dr. Andrei Tomescu, vom aduce lămuriri şi chiar vom demonta mituri legate de diferite aspecte întâlnite pe parcursul unei sarcini. De asemenea, vom răspunde, prin subiectele abordate, întrebărilor pe care le puteţi adresa prin intermediul email-ului, la [email protected] .

Faptul că pisicile pot afecta fătul nu este deloc un mit, în ciuda tuturor argumentelor pentru care aceste animale de companie sunt binevenite într-o casă. Contactul cu o pisică poate transmite gravidei infecția cu toxoplasmă, care poate face rău fătului. “Putem fi purtători ai acestui parazit fără să fim afectați. Dar situația se schimbă în cazul gravidelor, putând provoca afectarea directă a fătului, până la malformații”, punctează gravitatea problemei dr. Andrei Tomescu, reputat medic specialist obstetrică-ginecologie din Târgoviște. Problemele pot apărea la nivelul ochilor, creierului, inimii și plămânilor bebelușului, fiindu-i pusă în pericol viața.

Testarea anticorpilor pentru toxoplasmă se face prima oară în jurul săptămânii a 8-a. În cazul unor rezultate pozitive, fătul este considerat cu risc și se impun investigații minuțioase. Dacă infecția fătului este confirmată, se recomandă chiar întreruperea sarcinii.

Și gravidele care nu au în preajmă pisici, pot contracta infecția cu toxoplasmă prin consumul de carne de porc sau miel insuficient preparată termic, consumul de lapte nepasteurizat sau ouă crude, consumul de apă sau alimente contaminate, igiena deficitară a mâinilor după manipularea unor obiecte contaminate precum obiecte de grădinărit.

Pentru a se proteja, o gravidă trebuie astfel să-și spele mâinile după orice acțiune, să spele cu atenție legumele și fructele înainte de a le consuma, de asemenea toate ustensilele de bucatarie, să nu lase mâncarea expusă la contact cu pisica sau chiar muște/ gândaci și să folosească mănuși la treburile gospodărești.

Dr. Andrei Tomescu

Absolvent de Medicină Generală în 1990, a efectuat stagiatura la Maternitatea Giuleşti, actualmente Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”. În 1996, a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte ca medic specialist. În 2000 a devenit medic primar şi şef de secţie. Are competenţă în chirurgie laparoscopică minim invazivă, colposcopie şi atestat în managementul sanitar.

“Mi-a plăcut specialitatea obstetrică-ginecologie de prima oară când am intrat în maternitate, la facultate. Mi-a plăcut pentru că e ceva fiziologic. Lucrez de 22 de ani în maternitatea din Târgovişte şi încerc să-mi fac profesia aşa cum se cuvine şi să mă port deontologic şi faţă de pacienţi, şi faţă de aparţinători, şi faţă de colegi, pentru a produce sănătate.”

A adus pe lume peste 3000 de copii din Dâmboviţa şi nu numai.

Îl puteţi găsi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte sau la cabinetul particular de obstetrică-ginecologie din Târgovişte, Bulevadrul Castanilor, bl. 46, parter, jud. Dâmboviţa (în zona sensului giratoriu de la intersecţia str. Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Castanilor), tel: 0245 610091.

 

Citește și:

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Sarcina și lupusul

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Interzis la solar!

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Malformaţiile fetale

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > reda[email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro