Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

28-11-2021

O GRAVIDĂ INFORMATĂ: Sarcina și lupusul

  • Gazeta Dâmboviţei vă propune o nouă rubrică săptămânală, cu informaţii de interes pentru viitoarele mămici şi nu numai. Alături de dr. Andrei Tomescu, vom aduce lămuriri şi chiar vom demonta mituri legate de diferite aspecte întâlnite pe parcursul unei sarcini. De asemenea, vom răspunde, prin subiectele abordate, întrebărilor pe care le puteţi adresa prin intermediul email-ului, la [email protected] .

 

Multe afecțiuni pot pune probleme unei sarcini, chiar până la a face imposibilă aducerea pe lume a unui copil. Prin subiectul de astăzi ne referim la astfel de cazuri, care din fericire sunt destul de rare.

Lupusul este o boală cronică autoimună ce se manifesta prin inflamație, durere și leziuni ale țesuturilor din întregul organism, pentru că sistemul imunitar al bolnavului nu reușește să facă diferența între țesuturile proprii și intruși, atacându-le. Există mai multe tipuri de lupus, dar cel mai întâlnit și în același timp cel mai grav este lupus eritematos sistemic. Această boală afectează rinichii, inima, plămânii și celulele sanguine, drept pentru care se impune monitorizare atentă și respectarea tratamentului pentru evitarea apariției leziunilor severe ale organelor.

Această boală cumplită poate să afecteze o sarcină, statisticile arătând o rată de până la 50% a avorturilor spontane și de până la 40% a nașterilor premature. Însă formele mai ușoare și ținute sub control nu împiedică cu nimic aducerea pe lume a unui copil. „Lupusul poate afecta sarcina pentru că poate afecta coagularea sângelui și poate duce la o tromboză. Trebuie un contact strâns cu medicul infecționist care tratează gravida. Am avut o pacientă cu lupus care a născut recent. Ea a fost foarte bine, copilul a fost foarte bine” ne-a asigurat dr. Andrei Tomescu, medic specialist obstetrică-ginecologie la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște.

Așadar și femeile diagnosticate cu lupus pot spera să devină mame, chiar dacă sarcina în aceste condiții este una cu risc și necesită atenție sporită.

 

Dr. Andrei Tomescu

Absolvent de Medicină Generală în 1990, a efectuat stagiatura la Maternitatea Giuleşti, actualmente Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”. În 1996, a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte ca medic specialist. În 2000 a devenit medic primar şi şef de secţie. Are competenţă în chirurgie laparoscopică minim invazivă, colposcopie şi atestat în managementul sanitar.

“Mi-a plăcut specialitatea obstetrică-ginecologie de prima oară când am intrat în maternitate, la facultate. Mi-a plăcut pentru că e ceva fiziologic. Lucrez de 20 de ani în maternitatea din Târgovişte şi încerc să-mi fac profesia aşa cum se cuvine şi să mă port deontologic şi faţă de pacienţi, şi faţă de aparţinători, şi faţă de colegi, pentru a produce sănătate.”

A adus pe lume peste 3000 de copii din Dâmboviţa şi nu numai.

Îl puteţi găsi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte sau la cabinetul particular de obstetrică-ginecologie din Târgovişte, Bulevadrul Castanilor, bl. 46, parter, jud. Dâmboviţa (în zona sensului giratoriu de la intersecţia str. Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Castanilor), tel: 0245 610091.

 

 

 

 

 

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Flax Gopo
Webhosting Armand Media

CITEȘTE ȘI