EXCLUSIVITATE: File din istoria Sanatoriului TBC Moroieni! Spitalul ar putea fi desfiinţat

În 1936 – 1937, Liga Naţională Contra Tuberculozei finanţa un mega proiect pentru tratarea uneia dintre cele mai incisive boli, TBC-ul, în judeţul nostru la Moroieni (foto 2). Construit, ca replică a unui sanatoriu elveţian, mastodontul de la Moroieni are trei corpuri: corpul mic, care înseamnă S+P şi două nivele, corpul mare, S+P+4 nivele, şi corpul central, cel înalt, S+P+10 etaje. Cu toate că seamănă cu cel din Elveţia, sunt diferenţe mari de confort, pentru că a fost construit pe clase sociale, cu toalete şi băi la comun în cea mai mare parte. Ceea ce este foarte interesant la sanatoriu este că fiecare cameră de bolnavi are ieşire la terasă. “Iniţial nu ar fi trebuit să fie acolo, ci în Poiana, la Cruci, dar a fost construit acolo pentru sursa de apă care există şi acum. Mi se ridică părul pe mâini când citesc memoriul: Într-o pădure de fagi…, se spune acolo.”, a povestit pentru Gazeta Dâmboviţei fostul şef al serviciului tehnic al Spitalului Moroieni, Ionel Bănescu (foto 3). Bănescu a lucrat în sanatoriu din 1988 şi până în 2011, când a devenit şeful serviciului tehnic al Spitalului Judeţean: “În 1986, când m-am dus eu acolo erau 605 bolnavi, deci aia a fost capacitatea lui. Sanatoriul este la 950 de metri altitudine şi a fost amplasat acolo datorită condiţiilor climatice deosebite.”

 

Din rău, în mai rău…către desfiinţare

 

Din păcate, niciodată după construirea sa, Sanatoriul care deservea întreaga Muntenie, nu a beneficiat de ample lucrări de reabilitare, funcţionând şi acum cu instalaţia electrică din 1936. De-a lungul anilor, şi când eram la Ministerul Sănătăţii, eu nu pot să spun că nu s-au dat bani, s-au dat bani, dar niciodată pentru o lucrare de anvergură şi atâta timp cât faci pe porţiuni, nu schimbi totul, este greu.Trebuie să ţinem cont că la toate instalaţiile nu am făcut nici o reparaţie capitală. Am făcut ceva reparaţii capitale pe corpul mic, care în momentul de faţă este dezafectat şi ce am putut noi să mai schimbăm pe reparaţiile curente de întreţinere, dar instalaţia electrică şi celelalte sunt toate aşa cum au fost făcute.

În 1996, în urma unor studii, s-a decis consolidarea corpului central. Lucrările s-au finalizat în 2003, dar nu s-a făcut decât cămăşuirea stâlpilor şi a diafragmei interioare, dar înăuntru, la vremea aceea, proiectantul a dat nişte soluţii de întregire a circuitelelor. S-a constatat că această lucrare era imposibilă. În concluzie, corpul central este consolidat, dar implică lucrări de arhitectură, instalaţii termice, este practic, să mă exprim aşa, la roşu. Cât despre proiectul de reabilitare despre care se vorbea în 2010: “Proiectul din 2010 este şi acum la direcţia de investiţii la CJD şi cred că a rămas la stadiul de licitaţie.” , a precizat Rizescu, actualul administrator al spitalului. Preluarea Sanatoriului de către Spitalul Judeţean în cadrul unei strategii de reorganizare, a limitat la maximum funcţionarea: “În mod normal, în total au fost 605 paturi, dar pe norma internaţională nu ar putea avea decât 405 paturi, la norma de aer metri cub de aer pe pacient. Momentan, sunt în jur de 90, pentru că finanţate de la bugetul de stat sunt 90 de paturi şi ce este finanţat de regulă este şi ocupat. Când ne-a preluat spitalul judeţean, aveam 995 de paturi, cu 150 de internaţi, indicatori pe care îi realizam cu zona de sud, Bucureşti, Constanţa. În sanatoriu exista sală de operaţii, desfiinţată în 94, când toţi medicii au plecat la Braşov. Până în 1996 a fost o unitate reprezentativă pentru TBC, a ministerului, dar a fost preluaţi de DSP şi a început dezastrul. Au început consolidările, reparaţiile şi l-au făcut harcea-parcea. În loc să-l modernizeze, mai rău l-au dărâmat.”, spune Rizescu despre starea actuală medicală şi fizică a sanatoriului.  Se vorbeşte chiar, pe la colţurile spitalului judeţean de şpăgi luate pentru a direcţiona bolnavii nu spre Moroieni, ci spre un sanatoriu mai nou construit în judeţul vecin Argeş. Cum clădirea este deteriorată, numărul de bolnavi mic, iar faima sanatoriului, unde s-au făcut primele operaţii de tuberculoză din România, s-a pierdut, autorităţile se găndesc chiar la relocarea lui. Adică mutarea bolnavilor într-o locaţie mai mică, cu cheltuieli mai puţine. În locul sanatoriului ar rămâne a adevărată mină de aur: 7 hectare de teren într-o zonă suberbă!

 sanatoriul_moroeni_in_constructie

banescu_sanatoriu

 sanatoriu_vechi

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Valeriana

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

: 6 ganduri despre “EXCLUSIVITATE: File din istoria Sanatoriului TBC Moroieni! Spitalul ar putea fi desfiinţat

 • 7 august 2015 at 10:08
  Permalink

  am auzit ca ar fi bantuit si ca acolo se petrec lucruri oribile mai ceva ca in filmele horror…. ?

  Reply
  • 24 octombrie 2018 at 18:06
   Permalink

   Ai auzit prost… 30 de ani din viață petrecute acolo până când au ieșit părinții la pensie acum câțiva ani buni .. oameni care au făcut din el o casă au venit hoții și l-au luat Și cei care stăteau acolo de-o viață au fost alungați.. Mai mulți angajați decât pacienți la ora actuală .. sincer din toată inima mi-aș dorii să se dărâme cu tot cu hoții care au rămas acolo și l-au distrus ..A rămas în inimile noastre cei care am copilărit și crescut acolo O copilărie unică Și amintiri de neuitat ….

 • 13 iunie 2015 at 16:58
  Permalink

  L am indragit pe acest Sanatoriu ,deoarece acolo spuneam : ma duc acasa .Acolo au lucrat parintii mei din 1957 si pana in 1990 cand au iesit la pensie . Desi imi era tare greu iarna ca trebuia sa coboram la scoala din comina Moroieni pe jos pentru ca nu puteau de multe ori sa urce autobuzele sa ne transporte si de urcat la fel . Primavara si toamna era o placere chiar daca ne intorceam pe jos de la scoala . La plecare de acasa ne intampinau semetii brazi , stiam cu ochii inchisi tot traseul , fiecare curba apoi se facea o trecere lina de relief si ajungeam in livezile de pruni de la Pucheni apoi urmam traseul pana la scoala .Ma bucuram de mirosul dealului cu fan cosit proaspat de sateni , de un fir firav de apa ce ne domolea setea cand faceam trecerea de la deal la munte , de racoarea brazilor .de saltul jucaus al unei veverite speriate de galagia noastra de ursoaica ce – si supraveghea atenta puii si de ce nu si de lupii pe care – i speriam facand galagie sau foc din caetele noastre atunci cand ne intorceam acasa pe jos facandu – se noapte . Amintiri sunt multe unele placuta altele neplacute .dar el face o buna parte din viata mea .Amintiri de neuitat .

  Reply
 • 1 noiembrie 2013 at 23:19
  Permalink

  Tot respectul pt. D-nul. Banescu…..un om deosebir

  Reply
 • 20 octombrie 2013 at 9:20
  Permalink

  DA,DOMNUL TUTUIANU A INCEPUT REABILITAREA SANATORIULUI TBC MOROENI

  Reply
 • 1 octombrie 2013 at 21:19
  Permalink

  SA VEDEM DACA DOMNUL TUTUIANU SE TINE DE CUVINT SI BAGA BANI IN SANATORIU

  Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro