ortooxacell kiss2022.gif Flax

EXCLUSIV: Spitalul Judeţean Târgovişte, neputincios în caz de accidente colective sau calamităţi

     Gazeta Dâmboviţei demarează o campanie de informare a publicului larg asupra capacităţilor reale de intervenţie ale autorităţilor judeţene şi locale în caz de accidente colective sau calamităţi. Dincolo de exerciţiile frumos ambalate, desfăşurate la câteva luni în municipiul Târgovişte, realitatea este una extrem de dură, care nu dă şanse de supravieţuire decât unui număr infim de persoane. Un material realizat pe baza documentării colegului nostru, Cristin Petre. 

    Prima analiză Gazeta Dâmboviţei vizează Spitalul Judeţean Târgovişte şi capacitatea acestuia de a reacţiona în cazul în care municipiul sau orice altă unitate administrativă din judeţ se confruntă cu un accident colectiv sau calamitate. Spitalul Judeţean, cea mai mare unitate administartivă din judeţ, face parte din ceea ce instituţional se numeşte „Plan Roşu de intervenţie al judeţului Dâmboviţa”, alături de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa (DSP), Serviciul Judeţean de Ambulanţă Dâmboviţa, Unitatea de primiri urgenţe – SMURD Dâmboviţa (UPU – SMURD), Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dâmboviţa (IPJ) şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Dâmboviţa (IJJ).

      Analiza se impune în contextul situaţiei create în urma tragediei din Clubul bucureştean Colectiv, care a demonstrat necesitatea existenţei unor planuri de măsuri aplicabile în situaţii limită, dincolo:  „Merge şi aşa” şi „‘Doamne ajută!”

      În vigoare la nivelul judeţului Dâmboviţa există un „Plan roşu de intervenţie” întocmit de ISU Dâmboviţa , aprobat de colonelul Nicolae Cornea, inspector general ISU şi avizat de fostul prefect Victor Sanda, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în februarie 2012. Planul era întocmit în contextul avertizărilor Cod Galben şi Roşu de viscol şi ninsori în Dâmboviţa, autorităţile aşteptându-se la inundaţii. Teoretic documentul asigură un răspuns coordonat al tuturor structurilor cu atribuţii de intervenţie, în cazul unor evenimente cu victime multiple.

     Conform acestui „Planului roşu de intervenţie”, în caz de accident colectiv sau calamitate, Spitalul Judeţean Târgovişte are obligaţia să asigure: „Declanşarea Planului Alb la nivelul spitalului”. Planul Alb este planul de intervenţie specializat pentru instituţia medicală, în baza căruia va funcţiona actul medical de urgenţă până la restabilirea situaţiei de normalitate.  Planul Alb se declanşează concomitent cu Planul Roşu de la nivelul ISU, în situaţiile în care la locul incidentului sunt minim 10 victime simultane aflate în urgenţă majoră (urgenţă de grad 0).

        Pe hârtiile ISU totul este pregătit. În cele ale spitalului, surpriză! Unitatea medicală dâmboviţeană nu are un Plan Alb, deci nu are ce declanşa în cazurile amintite. Instituţia Prefectului Dâmboviţa a primit în data de 2 noiembrie 2015, imediat după tragedia din Colectiv, o înştiinţare că la nivelul Spitalului nu există acest document.

„Nu există încă un Plan Alb al spitalelor. Ministerul Sănătăţii avea în atribuţii crearea unui cadru legislativ pentru acest plan, dar el lipseşte de 4 ani. În acest timp, situaţiile critice cu victime multiple devin tot mai frecvente. (…) Personalul din spitale nu e antrenat şi informat pentru afluxul de victime multiple” se arată în înştiinţare.

      Prefectul judeţului, Ioan Marinescu a răspuns prin pasarea responsabilităţii în cadrul unităţii medicale, către persoana care l-a înştiinţat de situaţie şi cărei i-a sugerat să facă ea treaba ministerului.

      Conform aceluiaşi Plan Roşu, întocmit de ISU şi vizat de prefectul judeţului în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Spitalul are obligaţia „de a încadra cu personal medico – sanitar şi cu alte categorii de personal conform normativelor de personal în vigoare, care să permită funcţionare spitalului în condiţii de eficienţă”, în cazul unui accident colectiv sau calamitate. Măsura este cel puţin aberantă, ţinând cont că unitatea nu-şi poate lua o asemenea responsabilitate, angajarea în cadrul instituţiei fiind o chestiune de voinţă personală, dar şi capacitate profesională a celui interesat şi pregătiti pentru un astfel de loc de muncă. Totuşi managerul spitalului, medicul Radu Petrescu, şi-a pus semnătura pe Planul Roşu,  atrăgând responsabilitatea unităţii medicale dincolo de capacitatea ei reală, în situaţia în care cunoştea disfuncţionalităţile sistemului.

          Ca exemplu, în perioada 2014 – 2015 au fost scoase la concurs 30 de posturi pentru personal medical la nivelul Spitalului Judeţean Târgovişte, din care au fost ocupate 12 posturi, un concurs fiind încă în desfăşurare. La finele lunii trecute, Spitalul avea 183 posturi de medici ocupate şi 86 vacante. În caz de necesitate, Spitalul Judeţean nu are de unde asigura personalul lipsă din organigramă, în ciuda semnăturii mangerului Petrescu.

          Legal, Planul Roşu nu are un termen de valabilitate, fiind pus în aplicare doar în cazul accidentelor colective sau calamităţilor, care produc  minim 10 victime simultan. Tot legal Planul trebuie reînnoit atunci când situaţiile reale impun acest lucru. Mâine, Gazeta Dâmboviţei vă spune de ce autorităţile ar fi trebuit să se preocupe să reînnoiască Planul Roşu, imediat după tragedia din Colectiv. Tot mâine veţi afla şi câte persoane pot fi tratate şi ce se poate face practic, la Dâmboviţa, pentru persoane rănite în accidente colective de genul celor din clubul bucureştean.

P.S. Aceasta nu este o critică adusă medicilor sau personalului Spitalului Judeţean, ci reflectarea unei realităţi cu care şi ei se confruntă, fiind adesea acuzaţi pe nedrept de situaţia din sănătatea românească, care depinde aproape în totalitate de factorul politic.

Distribuie:

Un comentariu la „EXCLUSIV: Spitalul Judeţean Târgovişte, neputincios în caz de accidente colective sau calamităţi”

  1. Lucrez în spital și cunosc realitățile de aici.
    Da așa este, în caz de „Doamne’ ferește! ” este știut de toată lumea și de foarte mult timp ca se blochează activitatea începând de la UPU.
    Proba de foc în Dâmbovița a fost marele accident colectiv al autobuzului cu nuntași de la trecerea de cale ferata in inpact cu trenul de la Adânca care practic a fost un eșec din următoarele cauze:
    1.Ambulantele au adus un nr foarte mare de victime într-un timp foarte scurt la UPU blocând capacitatea de preluare a acestora
    2. Victimele au fost netriate, decedați neresuscitati, victime grave, victime ușoare etc.
    3. Victimele au fost nepregătite fără linie venoasa, fără pansamente îngreunând și mai mult activitatea și haosul deja existent la UPU.
    4. Nu a existat si nu sa aplicat un plan excepțional de intervenție.
    5.Nu a existat o sincronizare și o comunicare intre Ambulanță și UPU iar cei de la Ambulanta se grăbeau să aducă victimele cât mai repede, lăsau victimele la UPU și se întorceau sa aducă altele doar ptr. a diminua impactul mediatic deoarece erau televiziunile la locul accidentului.
    ÎN CAZUL ÎN CARE SE VA REPETA O ASTFEL DE CATASTROFA SITUAȚIA O SĂ FIE: SI – MI – LA – RĂ ! ! !
    Acest lucru îl poate confirma orice cadru medical care cunoaște cât de cât realitatea de la S.J.U Tgv.

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media