Situația comasării unităților de învățământ din județul Dâmbovița, începând cu anul școlar 2018-2019

 

Astăzi s-a desfășurat la sediul Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița ședința Comisiei de Dialog Social Dâmbovița, prezidată de domnul jr. Jîjîie Antonel, Prefectul Județului Dâmbovița. La întâlnire au participat doamna subprefect Florina Mureșan, directorul ITM Dâmbovița – Marius Lixandru, inspectorul șef adjunct al IPJ Dâmbovița – comisar șef Pârvu Denis și reprezentanții sindicatelor din Comisia de Dialog Social. Tema întâlnirii a fost Informare privind situația comasării unităților de învățământ din județul Dâmbovița, începând cu anul școlar 2018-2019. Au fost invitați directorii unităților de învățământ cu structuri propuse spre comasare și primarii localităților respective. Gazdele întâlnirii au fost doamnele prof. Gabriela Istrate și prof. Cristina Stroe – inspectori școlari generali adjuncți la ISJ Dâmbovița.

În deschidere a fost prezentat Raportul argumentativ privind propunerile de comasare a unităților de învățământ începând cu anul școlar 2018-2019. Astfel, în baza art. 104, alin (5) din Legea Educației Naționale: aprobarea redistribuirii/repartizării sumelor potrivit prevederilor alin. (51) se va face numai după verificarea de către inspectoratul şcolar, pe baza raportului de audit/control, a modului de angajare şi utilizare a sumelor alocate pentru finanţarea de bază, pe baza costurilor standard per elev/preşcolar şi după verificarea corelării numărului de personal cu numărul de elevi.

În acest sens, ISJ Dâmbovița a efectuat în perioada octombrie- noiembrie 2017 o activitate de verificare a unităților de învățământ preuniversitar care au solicitat Inspectoratului Școlar  suplimentarea bugetului ca urmare a neîncadrării în bugetul inițial. In urma analizei documentelor prezentate de către unitățile de învățământ, s-a constatat că:

  • exista formațiuni de studiu cu număr mic de elevi care funcționează în mai multe locații aferente aceleiași unități cu personalitate juridică, unele dintre acestea funcționând chiar în regim simultan (8 din 12);
  • distanța dintre locații este relativ mică și transportul elevilor se poate realiza cu ușurință, unitatea administrativ teritorială dispunând de mijloace de transport;
  • din recensământul școlar realizat a rezultat o scădere a populației școlare în următorii ani;
  • sumele necesare de suplimentat pentru plata drepturilor salariale, precum și cele pentru plata utilităților și întreținerea clădirilor sunt mult mai mari decât costul deplasării elevilor în alta locație;

Propunerile de comasare a structurilor au avut drept motivație, pe de o parte creșterea calității educației prin desființarea formațiunilor de studiu care își desfășoară activitatea în regim de simultan, precum și eficientizarea cheltuielilor. Aceste propuneri au fost înaintate unităților vizate, conducerea acestora urmând să analizeze oportunitatea implementării recomandărilor în consiliile de administrație și să înainteze unității administrativ teritoriale un raport motivat care să justifice hotărârea luată.


In conformitate cu prevederile Ordinului  nr. 5.472/2017 pentru aprobarea Metodologiei privind fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat, evidenţa efectivelor de elevi din județul Dâmbovița, precum şi emiterea avizului conform în vederea organizării reţelei școlare s-a realizat, cu respectarea tuturor etapelor prevăzute. Hotărârile de consiliu local au fost emise cu avizul conform al Inspectoratului Scolar Judetean Dâmbovița. Școlile care vor avea structuri comasate începând cu 1 septembrie 2018 sunt: ȘCOALA GIMNAZIALĂ ”GRIGORE RĂDULESCU” BEZDEAD; ȘCOALA GIMNAZIALĂ ”SPIRU HARET” BRANIȘTEA; ȘCOALA GIMNAZIALĂ ”DORA DALLES” BUCȘANI; ȘCOALA GIMNAZIALĂ COMIȘANI;  ȘCOALA GIMNAZIALĂ CORNEȘTI; ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR.3 DOICEȘTI; ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR.2 PICIOR DE MUNTE BOBOCI DRAGODANA; ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR.1 HULUBEȘTI; ȘCOALA GIMNAZIALĂ MOGOȘANI; ȘCOALA GIMNAZIALĂ ULIEȘTI; ȘCOALA GIMNAZIALĂ ”IANCU VĂCĂRESCU” VĂCĂREȘTI; ȘCOALA GIMNAZIALĂ VULCANA PANDELE.

Ca urmare a reorganizărilor menționate, din cele douăsprezece unități de învățământ unde s-a propus comasarea de structuri, numai trei vor fi afectate de restrângeri de activitate a cadrelor didactice titulare (Școala Gimnazială “Iancu Văcărescu” Văcărești, Școala Gimnazială nr. 3 Doicești și Școala Gimnazială Comișani).  Posturile/cadrele afectate de restrângere de activitate sunt: 2 posturi de învățători, 3 catedre de limba și literatura română, 2 catedre de matematică și o catedră de geografie. La nivelul județului, aceste situații vor fi rezolvate la nivelul Inspectoratului Școlar în etapa de soluționare a restrângerilor de activitate prin transfer sau detașare în interesul învățământului pentru restrângere de activitate nesoluționată.

 

Prof. Gabriela Istrate

 

 

 

 

 

 


Locuri de munca Restaurante


Gurmand + Raiman

 

Daca ti-a placut acest articol il poti distribui pe:

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugam sa citesti politica de confidentialitate (click pe acest link) si sa bifezi casuta de mai jos daca accepti termenii si conditiile privind comentariile


#Citeste si:

Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Hotel Pestera Angajeaza - Locuri de munca Webhosting Armand Media Flax Gopo Star Sistems Security - Paza si protectie
Andrei House Livas locuri de munca