Oaspeți europeni la Școala ,,Vasile Cîrlova” Târgoviște

Timp de o săptămână, elevii și profesorii Școlii Gimnaziale „Vasile Cîrlova” din Târgoviște au avut mari emoții. De ce? Simplu: 48 de prieteni din Lituania, Polonia, Spania, Italia și România s-au aflat la noi în școală, deci și în oraș.

După primele emoții ale întâlnirii, strângeri de mână, au început cu adevărat emoțiile. Ne-am întâlnit, deci să pornim la drum!

Luni – ora 1000, prichindeii au ținut să-și prezinte școala. Mândri în costumele lor populare, de la care n-a lipsit tricolorul românesc, și-au primit musafirii, conform tradiției românești, cu pâine și sare. Așa au început să afle partenerii noștri câteva din tradițiile românești.

Fiecare clasă și-a primit musafirii cu momente diferite: cântece, jocuri cu mimă, instrumente muzicale din materiale refolosibile (că doar nu am uitat tema proiectului), expoziții cu materiale didactice realizate de copii. Am înțeles astfel că materialele pot fi reciclate în scop didactic: numărători, abace, mici calculatoare. Surpriză! Ce bine se descurcă micuții noștri în limba engleză! Ce să mai zicem de micuții de la a II-a C, care nu s-au lăsat până ce nu i-au învățat pe colegii lor europeni pasul de horă românească!

Dar timpul s-a scurs repede. Fuga în celălalt corp al școlii, că ne așteaptau alte activități!

Ne-am îndreptat apoi spre partenerul nostru, Centrul Județean de Cultură, unde, sub îndrumarea unor mâini pricepute, am realizat obiecte unice. Din ce? Din materiale reciclabile. Ce a ieșit? Nu ne-a venit să credem decât atunci când am văzut produsele finale.

            Centrul vechi al orașului a constituit un moment de comparație între modul în care fiecare țară își conservă clădirile cu arhitectură veche, îmbinate cu elemente de arhitectură nouă.

Înapoi în școală, că de ore n-am uitat!

            Am rezolvat împreună exerciții de matematică, am scris formule chimice, am făcut experimente, am participat la orele de limba engleză, germană, franceză și chiar la ora de limba chineză.

Marți: Bătrânul și neschimbatul Turn al Chindiei ne-a întâmpinat maiestuos. În limba engleză, ghizii de la Complexul Muzeal „Curtea Domnească” ne-au făcut să auzim zgomotul săbiilor purtate de cei 33 de voievozi ce-au domnit la Târgoviște, făcând scut în fața turcilor, astfel încât Europa să audă de vitejia românilor.

            Impresionant a fost momentul în care prietenii noștri europeni au pășit pe treptele Primăriei Municipiului Târgoviște. Au fost foarte interesați de proiectele aflate în desfășurare, astfel încât Târgoviștea să fie considerată un oraș „eco friendly”. Primarul orașului, domnul Cristian Stan, a răspuns întrebărilor, căci colegii noștri sunt puternic implicați în proiecte eco, la nivelul localităților din care vin. De aici, am plecat la Liceul Economic „Ion Ghica“ pentru realizarea de postere pe teme ecologice în Glogster.

Miercuri: S-a făcut deja miercuri? Câte mai aveam de făcut!

Universitatea „Valahia” ne-a dovedit că Centrul de Cercetare își merită renumele: invenții și inovații  pentru ca natura să rămână nepoluată. Știință, dar și artă, pentru că știința de aici se îmbină și cu frumosul. După atatea informații captivante, oaspeții au fost invitați la spectacol. Unde? La prietenii noștri de la Liceul de Arte „Bălașa Doamna“, cărora le mulțumim pentru grija cu care ne-au decorat sala. Imnul României a răsunat din sute de piepturi, iar sala a fost prea mică pentru sutele de spectatori români și străini. Felicitări actorilor care și-au dovedit talentul în sunete unice: poezii, cântece, dansuri. Și iată și momentul mult așteptat: parada modei cu haine făcute din materiale refolosibile. Podiumul a fost plin, iar „manechinele” au fost „vedete multinaționale”.

Joi: Excursie la istoricul și inegalabilul Castel Peleș.

Și cum tema eco a fost permanent în atenția noastră, să vorbim de Ziua Internațională a Pădurii. Elevii Școlii Gimnaziale „Vasile Cîrlova”, partenerii europeni și elevi ai unui liceu de profil din Pucioasa au participat la acțiunea de plantare de puieți organizată de Direcția Silvică Dâmbovița.

Am continuat cu un seminar pe teme eco la Centrul de Vizitare „Alexandru Beldie” din Bușteni, Administrația Parcului Natural Bucegi.

Vineri: A avut loc expoziția de fotografii și benzi desenate, activitate organizată cu sprijinul Muzeului de Istorie din Târgoviște. Tot aici a avut loc prezentarea booklet-ului proiectului și analiza chestionarelor. Proiecțiile de imagini din activităților proiectului au emoționat. Pe fundalul unui cântec cu mesaj sugestiv pentru protejarea planetei, s-au acordat certificatele participanților.

            Ne-am pregătit de despărțire. Gazdele și musafirii au fost gata pentru momentul festiv în care ne luam rămas bun. Și pentru ca surpriza să fie maximă, Restaurantul „Solarino” a pregătit un minunat stand, în care fiecare țară și-a regăsit însemnele steagurilor în forma și culorile unor prăjituri delicioase.

            Ne-am luat la revedere, concluzionând că întreaga activitate a oamenilor are impact asupra naturii. Educația ecologică, obiectivul principal al proiectului Erasmus+, Let’s be green together! conduce la o concluzie de necontestat: STOP POLUĂRII!

            Conducerea Școlii Gimnaziale „Vasile Cârlova” a și echipa de proiect doresc sa mulțumească pe această cale partenerilor care ne-au sprijinit în desfășurarea activităților proiectului: cadrelor didactice, elevilor și părinților din școala noastră, Primăriei Municipiului Târgoviște, Centrului Județean de Cultură, Direcției Silvice Dâmbovița, Complexului Muzeal „Curtea Domnească”, Liceului Economic „Ion Ghica”, Liceului de Arte „Bălașa Doamna”, Administrașiei Parcului Natural Bucegi și Universității „Valahia”.

Director adjunct Ecaterina Ionescu și echipa de proiect

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro