Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

28-11-2021
dincolo_de_aparentephoenix_1

Lecţie din penitenciar: „E târziu pentru ce ai făcut, dar nu e târziu pentru ce va urma”

Discuţiile s-au purtat în jurul temei: anturajul şi consumul de droguri – organizatorii, instituţiile partenere şi invitaţii oferind informaţii copiilor, din mai multe unghiuri. „Rolul nostru în această acţiune nu este nici de a combate consumul de droguri, nu este o referire la consumatorii de droguri, nici la traficanţii de droguri, nici la instituţiile abilitate împotriva acestui fenomen. Mesajul din această zi este de a declanşa un click către copiii din această sală şi nu numai”, a spus Cristian Matei, preşedintele asociaţiei Asociaţiei Sportive „Phoenix”.

„La momentul la care sunteţi voi acum, eram un copil normal”

Prin proiectul „Dincolo de aparenţe”, ce presupune un parteneriat cu Penitenciarul de Maximă Siguranţă Mărgineni, Penitenciarul Găeşti şi Penitenciatul de Femei Târgşor, elevii prezenţi au cunoscut trei persoane private de libertate. Ei le-au împărtăşit experienţele lor, pe care acum le analizează cu obiectivitate. „La momentul la care sunteţi voi acum, eram un copil normal. Am vrut să sparg tiparele şi să ies în faţă consumând droguri. Mi-am format un anturaj de prieteni, despre care credeam că sunt prietenii mei. Ne-am înhăitat să facem numai rele, ca să ne procurăm doza zilnică. După câteva luni, nu-şi mai făcea efectul ţigara şi am trecut la droguri injectabile. Aşa că… am ajuns aici. Un filosof spunea: E târziu pentru ce ai făcut, dar nu e târziu pentru ce va urma”, i-a rugat să reflecteze Dan, fost consumator de droguri, ce şi-a învăţat lecţia însă după gratii.

Premii pentru elevii activi la discuţii

Click-ul despre care vorbea Cristian Matei s-a produs, chiar şi în cazul unor elevi din rândul celor cârcotaşi. „Mă aşteptam să fie foarte plictisitor, dar nu a fost deloc aşa”, spune Teodora Neacşu, clasa a V-a, la Colegiul Naţional „Ienăchiţă Văcărescu” din Târgovişte. Mai mult, ea a câştigat premiul cel mare pus la bătaie de sponsori, asociaţia „Phoenix” şi Asociaţia Socio-Culturală Târgovişte – o tabără în luna august. Trei elevi au fost recompensaţi pentru calitatea întrebărilor adresate în urma unei bune înţelegeri a temei. Celelalte două premii au constat într-o carte audio, în lectura lui Mircea Albulescu – locul III şi romanul „Răstignit între cruci”, despre viaţa lui Vlad Ţepeş – locul II, ambele semnate Vasile Lupaşc.

„Am învăţat că un lucru important este să decidem singuri şi să ne asumăm consecinţele faptelor noastre” este unul din mesajele cu care au plecat copiii, formulat de Ramona, de la Şcoala „Coresi” din Târgovişte. Numărul beneficiarilor acestor activităţi va creşte nu numai prin mesajele pe care le poartă acum elevii participanţi la întâlnirea de ieri, dar şi prin faptul că proiectele de acest gen vor continua, asigură organizatorii.

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Flax Gopo
Webhosting Armand Media

CITEȘTE ȘI