ortooxacell kiss2022.gif Flax

La Târgoviște va avea loc workshop-ul „Cercetări în sistemul sol – apă – plantă – atmosferă”

Marți, 24 septembrie 2019, se va desfășura la Universitatea „VALAHIA” din Târgoviște, Facultatea de Ingineria Mediului și Știința Alimentelor,  workshop-ul  Cercetări în sistemul sol-apă-plantă-atmosferă. Evenimentul are loc în cadrul proiectului “INstrumente de modelare a proceselor de inTERfaţă Apă – Sol – Plante – Aer pentru administrarea inteligentă şi durabilă a bazinelor hidrografice şi a ecosistemelor dependente de apa subterană la multiple scări spaţio-temporale în condiţiile schimbărilor climatice, INTER-ASPA” , finanțat în proporție de 100% de la bugetul de stat în cadrul Programului Național de Cercetare – Proiecte Complexe realizate în consorții CDI.

Deschiderea evenimentului va avea loc la ora 10:00, în sala A201 a Facultății de Ingineria Mediului și Știința Alimentelor (Campusul universitar, corp A, etaj 2). Cuvântul de deschidere va fi rostit de acad. prof. univ. dr. Radu Lăcătușu – Institutul Național de Cercetare-dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului – ICPA București.

Proiectul, în valoare de 5.287.500 lei,  se derulează pe o durată de 35 de luni și reunește specialiști din 6 universități și institute de cercetare din țară. În acest context, Universitatea „VALAHIA” din Târgoviște se află într-un consorțiu de elită, coordonat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului – ICPA București,  alături de alți 4 parteneri: Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Universitatea „Ovidius” din Constanța, Institutul de Statistică Matematică și Matematică Aplicată al Academiei Române ”Gheorghe Mihoc – Caius Iacob” și  Institutul de Biologie din București.

Inițiativa urmărește crearea unui ecosistem de inovare menit să susțină, pe multiple cicluri strategice, dezvoltarea domeniului de cercetare mono-disciplinară, inter-disciplinară și trans-disciplinară a proceselor de interfață dintre apă, sol, plante și aer.

Proiectul servește în mod direct implementarea legislației existente cu privire la managementul resurselor de apă și consolidează potențialul de răspuns al României la cerințele europene din domeniu. De asemenea, parteneriatul reprezintă o bază solidă pentru cercetarea românească din domeniul construcției instituționale a managementului integrat al resurselor de apă, sol, diversitate biologică și ecologică. Fundamentat pe modele matematice integrate ale proceselor de interfață și pe un sistem de monitoring integrat, proiectul urmărește să răspundă unor probleme bine precizate de management.

Printre obiectivele proiectului se regăsesc producerea unui pachet de servicii de mediu relevante pentru managementul integrat al resurselor de apă, sol și diversitatea biologică din România; organizarea integrată a obiectivelor de cercetare, resurselor umane și echipamentelor majore din instituțiile partenere necesare pentru producerea de cunoaștere fundamentală și aplicativă cu privire la procesele de interfață dintre apă, sol, plante și aer; întreținerea permanentă a canalelor de comunicare cu beneficiarii livrabilelor și dezvoltarea unor sisteme  informaționale pentru accesul on-line la sistemele informaționale produse în proiect.

 

 

BIROUL IMAGINE ȘI COMUNICARE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media