Inspectorul școlar Ovidiu Băsceanu, despre noile reguli pentru organizarea taberelor și a excursiilor

Ministerul Educaţiei Naţionale a aprobat anul acesta un ordin privind aprobarea condiţiilor de organizare a taberelor, excursiilor, expediţiilor şi a altor activităţi de timp liber în sistemul preuniversitar, care reglementează strict modul în care acestea pot fi organizate.

Multe cadre didactice sunt nemulțumite de faptul că trebuie să întocmească dosare stufoase și să obțină multe aprobări pentru a organiza o astfel de activitate cu clasa, iar săptămâna viitoare, în care va avea loc programul educațional „Să știi mai multesă fii mai bun!”, se anunță o adevărată provocare în acest sens.

Inspectorul școlar general adjunct, Ovidiu Băsceanu, spune că este, totuși, obligatoriu, ca profesorii să respecte aceste reglementări, atât pentru elevi, cât și pentru ei, responsabilii cu activitățile respective.

”Totul este făcut nu pentru a stresa profesorul organizator să-și întocmească un dosar foarte bine pus la punct și complet, ci pentru siguranța elevilor. Este un lucru care a fost relevat de mai multe ori în videoconferințe, dar și în ieșirile publice ale ministrului educației, la care subscriu fără nici un fel de rezerve. Inclusiv în județul Dâmbovița am avut niște întâmplări tragice în urmă cu doi-trei ani și nu am vrea să se mai repete lucrul acesta. Eu pot să-i înțeleg pe colegii noștri de la catedră că este destul de greu să alcătuiești un astfel de dosar și nu dosarul are mare importanță, cât măsurile de siguranță pentru prevenirea oricăror evenimente neplăcute. Sunt de strâns documente, plecând de la acceptul părinților, procese verbale de instruire, un proiect de desfășurare a excursiei sau taberei, licențele transportatorilor privind siguranța. S-a mai introdus o măsură, cred eu, la locul ei, constând în existența unui cadru didactic însoțitor sau asistent medical de specialitate, care este capabil să acorde primul ajutor și am văzut că există mai multe oferte în vederea susținerii unor cursuri pentru profesori, care vor să urmeze acest stadiu de pregătire pentru obținerea unui atestat”, spune inspectorul școlar.

Ministerul Educaţiei mai spune că este obligatoriu să existe un supraveghetor la 10 elevi,  informarea Inspectoratului Şcolar, fără acordul căruia nu se mai poate organiza nici măcar o excursie de o zi, iar părinţii trebuie să declare pe propria răspundere că sunt de acord ca în cazul în care copilul comite o faptă gravă, acesta să fie trimis înapoi acasă pe cheltuiala părinţilor şi fără a i se returna banii de vacanţă. Şi elevii vor declara pe propria răspundere că nu vor consuma alcool sau droguri în excursie.

Deja inspectoratul școlar a aprobat până acum 20 de dosare pentru astfel de activități educative și inspectorul școlar adjunct spune că sunt mai multe variante în ceea ce privește persoana pregătită pentru acordarea primul ajutor, de la un membru din familia unui copil care lucrează în domeniu și este atestat să-și asume o asemenea răspundere, până la un asistent medical care a vrut să însoțească grupul în excursie.

Citește și INSPECTORUL ȘCOLAR OVIDIU BĂSCEANU, DESPRE EVALUĂRILE NAȚIONALE DIN LUNA MAI: ”EU CRED CĂ ACESTE TESTE VOR AVEA SUCCES ȘI REZONANȚĂ ”

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro