77 de crescători dâmbovițeni de bovine sancționați îşi vor primi subvențiile înapoi

Luna trecută, a fost adoptat proiectul de lege prin care se reglementează situaţia crescătorilor de bovine care au depus cereri pentru plata națională directă complementară în perioada 2007-2010. În acea perioadă, la momentul depunerii cererii, crescătorii completau o declarație prin care asigurau că nu au datorii la bugetul de stat. După ce au fost aprobate autorizările la plată, însă, în urma unor controale ale APIA, s-a constatat la unii crescători că aveau datorii restante și s-a trecut la recuperarea plăților de care beneficiaseră.

Legea nou adoptată vine în sprijinul fermierilor respectivi cărora li se vor returna banii recuperați. Potrivit informațiilor oferite de Oana Năstase, purtător de cuvând al APIA Dâmbovița, în județul nostru se află în această situație 77 de crescători de bovine.

Potrivit inițiatorului proiectului, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, în urma deciziei de luna trecută, foarte mulţi crescători de animale își vor recupera subvenţii în valoare de 26 de milioane de lei. ”În anii 2007-2008 s-au semnat ordine de ministru care condiţionau primirea de subvenţii în sectorul zootehnic de existenţa unei declaraţii pe propria răspundere conform căreia nu există datorii la bugetul de stat. În această situaţie s-au aflat mii de fermieri care au semnat declaraţii, neştiind că există anumite datorii la bugetul de stat. În anul 2010 Curtea de Conturi a consemnat aceste nereguli la nivel naţional, astfel încât Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a trebuit să recupereze de la un număr semnificativ de crescători sumele care fuseseră plătite ca subvenţie pe cap de animal.”, a explicat ministrul Agriculturii în plenul Camerei.

Daniel Constantin a adăugat că aceşti fermieri sancţionaţi nu au mai putut să primească timp de trei ani subvenţii pentru efectivele de animale, astfel că s-a ajuns la multe procese. ”În momentul de faţă avem nu mai puţin de 9.700 de beneficiari care prin această lege vor beneficia de anumite avantaje corespunzătoare unui număr de 237.000 de capete animale pentru care nu mai primiseră subvenţia cuvenită. (…) Sumele recuperate de Agenţia de Plăţi se restituie. De asemenea, beneficiarii care nu au încasat sumele cuvenite din cauza existenţei datoriilor şi care au depus cereri vor beneficia de aceste sume.”, a mai precizat ministrul.


Regata

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro