Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de miercuri, nr. 3706
19-1-2022

Ieri elev, azi profesor! Doina Bădica: „Relaţia cu muzica, în special cu violoncelul este ca o căsătorie. Unele momente sunt frumoase, altele nu sunt tocmai plăcute, dar trebuie să fii dârz, să dai dovadă de înţelegere şi să faci totul cu multă dragoste.

 

Doina Bădică este profesor de violoncel la Liceul de Arte Bălaşa Doamna din Târgovişte, liceul pe băncile căruia învăţa cu ani în urmă. Pasiunea pentru muzică şi pentru instrumentul violoncel a transformat treptat elevul în omul de la catedră.  „Am ales violoncelul pentru că exprimă foarte multă  căldură, personalitate, sensibilitate, are un sunet catifelat şi m-a impresionat in mod deosebit încă din perioada copilăriei. L-am studiat de la o vârstă fragedă şi treptat aveam să îi descopăr tainele ascunse. Cu timpul s-a conturat o relaţie strânsă cu muzica, cu acest instrument. Este la fel ca într-o căsătorie. Unele  momente sunt frumoase, altele nu sunt tocmai plăcute, dar trebuie să fii dârz, să dai dovadă de înţelegere şi să faci totul cu multă dragoste” ne-a mărturisit doamna Doina Bădica. Alături de doamna Bădica am făcut un remember ne-am întors pe axa timpului într-un scurt interviu.

Cum eraţi ca elevă?

Am fost o elevă conştiincioasă, sinceră, cu multă dorinţă de a învăţa, mereu în căutarea unor lucruri noi. Mi-a plăcut drumul pe care pornisem aşa că am studiat cu drag.

 Viitorul vă oferea foarte multe alternative. De ce aţi ales această profesie?

În primul rând pentru că iubesc foarte mult copii. Îmi place să lucrez cu ei zi de zi şi niciodată nu mi s-a părut obositor, mereu am avut în faţă noi provocări. Am vrut să le ofer şi lor din cunoştinţele pe care le-am acumulat de-a lungul timpului.  Am obţinut cu elevii mei foarte multe premii naţionale şi internaţionale. Printre elevii de care sunt mândră  se numără Dinicu Elena care a fost membră în formaţia Amadeus  şi acum cântă într-o orchestră în Italia, Ghergu Izabela care a obţinut două premii I la olimpiada naţională de interpretare instrumentală, de asemenea şi Albu Ioana care a primit locul I la concursul  Rovere D’oro în Italia, care a devenit între timp şi membru al Fundaţiei „Remember Enescu”. Dar toţi elevii mei sunt foarte buni, chiar şi cei mici.

 Aţi câştigat numeroase premii, aţi avut şansa să plecaţi din ţară. De ce totuşi aţi ales să vă întoarceţi în Târgovişte ca profesor al liceului în care şi dumneavoastră aţi fost elevă?

Mi s-a propus să merg în Germania, să cânt în orchestră şi am avut posibilitatea să rămân acolo, dar cred că este mult mai frumos şi mai important să îţi slujeşti ţara, să îi duci renumele mai departe. România este ţara copiilor dotaţi, inteligenţi, talentaţi şi nu doar în muzică, ci în toate domeniile. Am avut elevi care nu au mai avut posibilitatea de a studia muzică şi s-au îndreptat către alte licee, au pornit pe alte drumuri, dar spre mulţumirea şi fericirea mea au ajuns oameni importanţi, oameni care îşi fac meseria cu drag şi care obţin performanţe. Noi pregătim elevii şi pentru viaţă, să nu fie  doar nişte oameni inteligenţi, ci să aibă şi un suflet bun. Muzica modelează, nu putem să gândim doar cu capul, trebuie să punem şi suflet în ceea ce facem.

Dacă aţi da timpul înapoi aţi alege acelaşi drum sau regretaţi?

Nu am regretat niciodată. A fost foarte greu, am muncit mult, dar dacă aş fi din nou tânără cu siguranţă aş lua-o de la capăt dar tot în această meserie.

Care sunt satisfacţiile pe care vi le oferă această profesie?

Să vezi copilul şi să îl modelezi, să ştii că este produsul tău, când el obţine un premiu e ca şi cum o parte din tine se află cu el, pe scenă, cântând. Pur şi simplu te bucuri de toate reuşitele elevilor tăi, trăieşti aceleaşi emoţii cu ei şi asta e o mare satisfacţie, să vezi că munca ta nu a fost în zadar.

Care sunt cele mai mari realizari ale dumneavoastră?

Am foarte multe proiecte naţionale şi internaţionale şi colaborez cu licee de muzică, m-am implicat în parteneriate cu oraşe ca Braşov, Chişinău, Giurgiu, Iaşi. Sunt mândră că elevii din „şcoala mea”, aşa cum îmi place să spun, au reuşite. Întotdeauna încerc să îmi promovez elevii.

 

 

Distribuie:

Leave a reply


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
getsbet Gopo
kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media