Deputatul moldovean Valeriu Munteanu a vorbit la Târgoviște despre oficializarea limbii române în Basarabia

Deputatul moldovean Valeriu Munteanu, fost absolvent al Facultății de Științe Juridice, a Universității Valahia, s-a întors ieri la Târgoviște, după 12 ani, pentru a conferenția pe o temă de actualitate: ”Oficializarea limbii române în Basarabia, de la legare la constituționalizare”. Evenimentul a avut loc în Amfiteatrul ICSTM din Campusul universității.

Sunt implicat direct în anumite procese de creștere a capacității limbii române în Republica Moldova, într-o luptă inegală cu imperialismul rus  și într-o luptă permanentă pentru creșterea capacității limbii române, în situația în care se încearcă să se promoveze  anumite neadevăruri. ”- Valeriu Munteanu

Valeriu Munteanu a vorbit despre impunerea termenului de limbă moldovenească, ca element de deznaționalizare, lipsa școlilor cu predare în limba română și a slujbelor religioase în limba română, în perioada ocupației țariste, rusificarea numelor românești, a cuvintelor românești, rusificarea administrației de stat, Declarația de Independență a Republicii Moldova și ascensiunea conducătorilor moldoveni care s-au căsătorit cu rusoaice.

În pofida încercării de rusificare a limbii și poporului din Republica Moldova, deputatul Cătălin Munteanu spune:

Procesul de culturalizare, pe care l-au cunoscut basarabenii în perioada interbelică nu a putut fi neutralizat cu totul, în pofida nimicirii masive a intelectualilor colaboraționiști și fasciști, așa cum eram numiți, a deportărilor masive, după venirea armatelor sovietice”

La conferință au participat decanii facultăților Universității Valahia, profesori, studenți și rectorul Călin Oros, care a ținut să își arate considerația pentru Valeriu Moldoveanu, ca fost absolvent al universității târgoviștene, spunând că acesta este cel care a performat cel mai mult. În plus, rectorul a spus că se dorește, în continuare, atragerea studenților din Republica Moldova la Târgoviște și relații bune de colaborare între universitate și universitățile din Moldova.

Valeriu Munteanu (n. 28 decembrie 1980, Floreni, raionul Anenii Noi) este un politician din Republica Moldova, deputat în Parlamentul Republicii Moldova din 3 noiembrie 2009, fost primar al satului Floreni din raionul Anenii Noi din partea Partidului Liberal, ales la alegerile locale generale din 3 iunie 2009.

In perioada19992003, Munteanu a urmat la Universitatea „Valahia” din Târgoviște, Facultatea de Științe Juridice, Sociale și Politice, fiind licențiat în Drept, iar în perioada

20002003 a fost președinte al Ligii Studenților străini din Universitatea „Valahia” Târgoviște.

WP_20150427_001 WP_20150427_002 WP_20150427_003


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro