ortooxacell kiss2022.gif Flax

Târgoviştea celor 33! Alexandru Aldea a scăpat 3000 de suflete din robia turcă

33 de nume sunt săpate în marmură la intrarea în Curtea Domnească din Târgoviște. 33 de domni și voievozi care au condus Țară Românească din Curtea Domnească ridicată la Târgoviște în vremea lui Mircea cel Bătrân! 33 de portrete de bărbați de stat pe care Gazeta Dâmboviței vi le prezintă din dorința de a păstra vie istoria acestor locuri. 

Alexandru Aldea

martie 1431 – decembrie 1436

    Alexandru Aldea a fost fiul lui Mircea cel Bătrân. A ajuns domn al Ţării Româneşti cu ajutorul lui Alexandru cel Bun, domnul Moldovei. În semn de respect şi preţuire pentru domnitorul Moldovei, Aldea şi-a luat numele Alexandru.

    Alexandru Aldea s-a stabilit de la început la reşedinţa de la Târgovişte, de unde a emis acte în care scria inclusiv despre pericolele la care este expusă domnia sa, lipsită de sprijin. A ales Târgoviştea pentru sistemul său de apărare net superior celui de la Câmpulung. Totuşi, Alexandru Aldea nu a  putut face faţă atacurilor turceşti, şi încă din primul an de domnie a fost nevoit să accepte plata tributului. Aldea este primul domnitor care acceptă trimiterea ca robi la Înalta Poartă a 20 de fii de boieri. Pe de altă parte, domnitorul a  reuşit să scoată din robia turcă aproape 3000 de oameni capturaţi în timpul expediţiilor militare turceşti.

     Alexandru Aldea a acceptat suzeranitatea sultanului pentru că nu a avut altă soluţie. Istoria consemnează însă,că Aldea a trădat Poarta cu ocazia expediţiei turceşti din 1432 împotriva Ardealului şi a Ungariei, la care voievodul Aldea a fost obligat să ia parte. Atunci i-a informat pe comandanţii  unguri asupra mărimii oastei turceşti.

     Pe de altă parte, datorită contribuţiei aduse de el la zdrobirea cavalerilor teutoni  de către otomani, va pierde Amlaşul şi Făgăraşul, ţinuturi ce, prin tradiţie, s-au aflat de-a lungul timpului în stăpânirea domnitorilor Ţării Româneşti şi care i-au fost „confiscate” de către regele-împărat. Sigismund de Luxemburg le va dărui ulterior lui Vlad Dracul,

    La începutul lunii septembrie 1436, Alexandru Aldea este atacat de fratele său, Vlad Dracul, care a trecut Carpaţii cu o oaste ungurească şi un număr de partizani dintre boieri, ce se răsculaseră împotriva domnului.  Are loc o ciocnire între oastea lui Vlad Dracul şi cea a lui Aldea, susţinută de turci, al cărei rezultat nu se cunoaşte. Cert e doar că la începutul anului 1437 în Ţara Românească era domn Vlad Dracul.

     Bucurându-se, totuşi, de protecţia sultanului, Alexandru Aldea a decedat, pe când domnea încă, numărându-se, astfel, printre puţinii domnitori români care şi-au sfârşit zilele în asemenea condiţii, cei mai mulţi dintre ei pierind fie asasinaţi, fie cu arma în mână, pe câmpul de luptă, ori pe eşafod sau printre străini după ce, fiind înlăturaţi de la putere, luaseră calea pribegiei. Nu se cunoaşte locul în care este înmormântat domnitorul.

VEZI şi: TÂRGOVIȘTEA CELOR 33! DAN AL II-LEA A SCUTIT TÂRGOVIȘTENII DE PLATA VĂMILOR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media