Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3662
6-12-2021

TABLETA DE VINERI – Radu PĂRPĂUȚĂ – La borta rece

Mîrlanul de pe Internet… Este o specie de dobitoc (sau dobitoacă) bine reprezentată în România, în special în zonele imunde ale societății, dar nici high-life-ul nu le duce lipsa. Bîrlogul în care sălăşluieşte mîrlanul în cauză, care-l face să fie deosebit de agresiv, chiar feroce, este de fapt o cloacă – anonimatul. Replica unui personaj al lui nenea Iancu, „o semnăm anonimă”, i se potriveşte de minune. Motivele pentru care preferă pînda anonimă, pititul pseudonimic la răspîntie şi camuflajul brun, gri sau kaki-căcăniu (acela de miliţian, politruc sau turnător securist) sunt multe. Frustrările de tot felul, lenea, plictisul înăcrit, ranchiunile, ratarea şi neîmplinirea, micimea sufletească în genere, sunt doar cîteva dintre acestea. Din cauza lor mîrlanii n-au somn şi muşcă pe cine apucă. Sub ferinţa anonimatului orice fătălău alungat din pat de nevastă-sa are inimă de leu. Dacă îl chemi să iasă la interval şi să-şi spună numele, tremură sub plapumă şi se apucă să te înjure cu tremolo de fetiţă în glas, speriată că a făcut căcălică în chiloţei.

O după-amiază… E ora cinci și încă de pe la patru jumătate au început să treacă mașinile: mai întîi taximetriștii grăbiți să prindă venirea trenurilor de dimineață sau spargerea chefurilor de sîmbătă seara. Un agent de pază trece în pas militar, trăgînd oftînd din țigară, zorindu-se să ajungă la primul autobuz. O pisică mică și neagră (desigur, toate pisicile sînt negre noaptea!) trece strada recent asfaltată, uitîndu-se în toate părțile. Cocoșii cîntă fără chef, probabil indispuși de vîntul care leagănă molcom copacii. Șirul de pomi fîșîie calm din depărtare spre apropiere: Noi de-aicea nu plecăm, nu plecăm acasăăă… Cățelul, care m-a urmat pînă la poartă, se întoarce zgribulit: Mă duc, poate mai prind un pui de somn. D-apoi intru și eu în casă. M-oi apuca de scris. Mi-aș mai face o cafea, dar dușmanul ăsta, numit cord de doctori, nu mă lasă.

RADU PĂRPĂUȚĂ este un prozator rafinat și talentat, un traducător de mare valoare și un povestitor fără egal, mare iubitor de Ion CREANGĂ…

 

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public [newsletter_form]
Webhosting Armand Media