TABLETA DE CARTE ȘI FILM – Marius MIHĂLĂCHIOIU – Dune ( 4 ) – Considerațiuni privind construcția personajului Paul Atreides și a misticismului literar.

Distribuie:

Viaţa unei planete este o ţesătură imensă şi deasă. Transformările din regnul vegetal şi din cel animal vor fi determinate la început de forţele fizice brute pe care le vom manipula. Dar pe măsură ce se vor statornici, transformările provocate de noi vor deveni factori determinanţi independenţi, forţe de influenţă, pe care va trebui, de asemenea, să le manipulăm. Nu uita însă nicio clipă, că nu este necesar să controlăm decât trei procente din cantitatea de energie ― doar trei procente ― pentru a preface întreaga structură planetară într-un sistem cu autoîntreţinere.

Personajul central al romanului Dune și al continuării acestuia, Mântuitorul Dunei, este Paul Atreides. Cunoscut și ca Muad` Dib, s-a născut pe planeta Caladan ca fiu al Ducelui Leto și al concubinei oficiale Lady Jessica, membră a Ordinului Bene Gesserit. A fost pregătit de cei mai buni profesori în artele militare și ale diplomației, dar a primit de la mama sa o educație specifică măicuțelor Bene Gesserit, aspect ce își pune accentul asupra poveștii. La maturitate, angajează o căsătorie politică cu prințesa Irulan din Casa Imperială Corrino, însă adevărata relație de dragoste o are cu o fremenă pe nume Chani Kynes, din poziția de concubină oficială. Cu aceasta are doi copii gemeni: Ghanima și Leto al II-lea, care devine și împărat (împăratul-zeu). Ordinul Bene Gesserit este un ordin exclusiv de femei, aşa cum ordinele iniţiatice din perioada modernă şi contemporană sunt eminamente bărbăteşti, și este construit pe ideea că sunt urmaşele iezuiţilor, transformând ideea de credință în Mesia în idea de a-l crea pe Mesia. Gesturile, educaţia, secretul, organizarea piramidală au câte un pic din fanatismul celor din secta asasinilor[1]. Consider că nu se poate scoate din contextul analizei personajului de astăzi apartenența sa forțată la acest ordin: Paul Atreides este construit de către Herbert ca un Mesia, un Mesia al fremenilor.

Este greu să scoatem povestea lui Muad Dib din contextul interpretării în cheia religiilor abrahamice. Astfel, precum Iacob a luptat cu îngerul într-una dintre cele mai importante şi mai misterioase scene din biblie, tot aşa Paul Atreides îşi asumă, prin ritualul de transformare a Apei Vieții în mirodenie, lupta cu destinul şi caută acolo unde măicuţele Bene Gesserit nu au curajul pentru că înnebunesc. „Apa era otravă pentru făuritor (viermele de nisip), de îndată ce acesta depăşea stadiul vectorului biologic pe care îl constituia micul făuritor. Iar înecarea făuritorului era secretul cel mai bine păzit al fremenilor, deoarece din această uniune lua naştere Apa Vieţii, otrava pe care nu putea s-o transforme decât o Cucernică Maică.” Ritualul îl transformă în Kwisatz Haderach Să fie descrierea unei revelaţii sau doar înţelegerea rolului său în istoria umanităţii?

Mi-ar plăcea o dezbatere la „Seara de carte” pe tema asta. Ritualul prin care Paul Atreides devine Kwisatz Haderach este, clar, unul şamanic. Doar în şamanism, pentru revelaţie şi relaţionarea cu divinitatea este nevoie de un lichid conductor. (Notă: Am citit într-un roman de Eric Emmanuel Schmitt, „Omul care vede dincolo de chipuri”, o scenă de acest gen.)  Nu ascund că am citit prima carte din sagă, licean fiind, într-o perioadă în care îl „devoram” pe Mircea Eliade, deci cheia în care am analizat aspectele din mitologia creată de Herbert este cea a unui „istoric” al religiilor. Am descoperit la M. Eliade noţiunea de sincretism, dar din punct de vedere literar Herbert o ridică la rangul de artă. Ideea de copil minune pe care o întruchipează Paul Atreides nu este străină de mitologia creştină. Ca element de comparaţie am găsit legenda copilului minune crescut de catari și ascuns în timpul Cruciadei Albigensiane. Educaţia creştină a lui Herbert îşi pune amprenta asupra mitologiei create, chiar dacă influenţele sunt şi din islam sau religiile asiatice. Cred că, în primă instanţă, autorul l-a creat pe Paul ca Mesia fremenilor, cu toate că nu cunoşteau sau nu înţelegeau întregul univers cunoscut. Ulterior, s-a răzgândit şi l-a transformat pe acesta într-un Iacob. Cred că beţia mirodeniei ce-l face pe Muad` Dib, să devină Kwisatz Haderach şi lupta cu partea otrăvitoare a mirodeniei este povestea luptei lui Iacob cu îngerul peste cea mai misterioasă scenă din Biblie.

În saga, procedând în acest mod, îl transformă pe fiul ducelui Paul, viitorul împărat Leto al II-lea, într-un veritabil Mesia ce sacrifică tot pentru a duce umanitatea pe „Poteca de Aur”. Umanitatea este un organism viu, care are nevoie din când în când de câte un potop. Umanitatea, ca organism viu, cu nevoi şi cu căutări, este descrisă în poveste şi este personajul principal. Nu Paul Atreides, nu KH, ci umanitatea, ca un conglomerat, unde întregul „se hrăneşte„ cu indivizii. Mi-a plăcut că Herbert sesizează că după apariţia mahomedanismului despre ideea de potop. O să întrebaţi „de ce?”. Pentru că Bunul Dumnezeu ne dă un alt instrument de cunoaştere şi restartare sufletească, ne dă jihadul. Jihadul a fost definit simplist şi pueril ca fiind un război sfânt. A fost transformat într-o noţiune abstractă pentru a putea fi folosită de liderii politici în manipulare, însă eu mă raliez lui E.E. Schmitt, care scria că „jihadul este războiul sfânt cu noi înşine”.

Sunt multe de spus și despre influențele zen asupra cărților, dar mă opresc aici.

 

MARIUS  MIHĂLĂCHIOIU este absolvent de Drept, a învățat la… Carabella târgovișteană, e iubitor de literatură și de film…

 

 

[1] Asasinii (numiți și Hashshashini, Hashishini, Hashashiyyini sau Nizâriți) sunt o sectă islamică, în perioada evului mediu,  alcătuită din fanatici care au conceput o structură piramidala de comandă, care a fost copiată de toate societățile secrete întemeiate după aceea; ei erau atât de cruzi, încât chiar și astăzi, rostirea numelui lor este sinonimă cu teroarea și moartea brusca a celui ce ar comite aceasta imprudență.

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Flax Gopo Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro