ortooxacell kiss2022.gif Flax

TABLETA DE VINERI – Cornel MĂRCULESCU – Profesorul Ilie El. Angelescu, un discipol al lui Nicolae Iorga ajuns primar al Târgoviștei

S-a născut în Târgoviște la 20 iulie 1879 ca fiu al tipografului Elie Angelescu și al Anei. A absolvit școala primară și gimnaziul la Târgoviște, apoi liceul Sf. Gheorghe din București, iar ulterior a urmat cursurile Facultății de Litere și Filosofie din București, având ca profesori pe renumiții C. Rădulescu Motru, Titu Maiorescu, Ioan Bogdan, Simion Mehedinți, C. Dumitrescu-Iași și Nicolae Iorga. În paralel a urmat și cursurile seminarului pedagogic, iar la toate examenele facultății a reușit să obțină promovarea cu bile albe, determinându-l pe marele istoric Nicolae Iorga să-l aprecieze cu nota zece, astfel încât Ilie Angelescu a devenit licențiat al Facultății de Litere și Filosofie, secția științe istorice.

În timpul războiului pentru Întregirea Națională, Ilie Angelescu a făcut parte din Regimentul 10 Artilerie din București, aflându-se în vâltoarea luptelor și fiind îngropat de un obuz în timpul luptelor crâncene din 1-6 septembrie 1916 desfășurate la Turtucaia. După terminarea războiului, își completează studiile la Dresda, Leipzig și Dijon, iar în 1930 este ghid al profesorilor de istorie din Europa, sub egida Institutului de studii orientale, cu sediul la Paris, în timpul vizitelor de studii organizate în Grecia și Egipt.

După ce a activat ca profesor în câteva orașe din provincie, Ilie Angelescu a devenit profesor definitiv la Liceul Ienăchiță Văcărescu din Târgoviște. În 1937, profesorul Ilie Angelescu a efectuat două excursii în străinătate, una la Budapesta și Viena, iar cealaltă la Veneția, Milano, Coasta de Azur și Paris, unde, cu ocazia Expoziției Universale din capitala Franței, a fost invitat la Congresul Internațional al profesorilor secundari, unde a susținut o conferință cu subiect istoric. Înainte de anul 1930 i s-a oferit un post universitar la Cluj, iar ulterior la București, la propunerea lui Nicolae Iorga, însă ambele cereri au fost refuzate, astfel încât profesorul Ilie Angelescu a rămas legat de orașul său, căruia i-a dedicat o monografie intitulată sugestiv „Târgoviște”, publicată alături de alte lucrări, cum ar fi: „Domnia lui Mihnea cel Rău” și „Călăuza monumentelor istorice din județul Dâmbovița”, la editura „Dâmbovița”, care aparținea tatălui său Elie Angelescu.

De remarcat este faptul că după ce a fost numit director al liceului Ienăchiță Văcărescu din Târgoviște, profesorul Ilie Angelescu a renunțat la indemnizația financiară pentru funcția de director pe toată durata funcției, lucru ce nu se mai întâmplase până atunci în istoria învățământului dâmbovițean, motivând că avea casă proprie și nu avea nevoie, conform legilor în vigoare, de gratuitatea unei locuințe, lumină și căldură. Sunt remarcabile învățămintele profesorului Ilie Angelescu publicate în Anuarul liceului pe anul 1923, adevărate pilde și astăzi: „…rolul cel mare al școalei de astăzi ar fi să îndrepte sufletele, să realizeze unitatea simțirii românilor de pretutindeni și să insufle respectul de ordine și disciplină și de cinste”.

În momentul în care Nicolae Iorga a devenit prim ministru al României între 18 aprilie 1931 – 31 mai 1932, în guvernul Iorga-Argetoianu, marele istoric l-a trimis la Târgoviște pe profesorul Munteanu-Râmnic să-l convingă pe profesorul Ilie Angelescu să primească funcția de primar al orașului Târgoviște, acțiune sortită eșecului, astfel încât ilustrul istoric a fost nevoit să se deplaseze personal în fosta capitală a Țării Românești, reușind să-l convingă pe discipolul său să accepte înalta demnitate. Deși mandatul de primar a fost de scurtă durată, totuși primarul Ilie Angelescu a avut o serie de realizări notabile pe care edilul le-a prezentat cetățenilor urbei în „Darea de seamă asupra administrației comunale de la 23 mai 1931 până la 23 noiembrie 1931”. Au fost captate izvoarele de la Răteiu, care furnizau apă potabilă, au fost modernizate stațiile de apă de la Dobrești și din apropierea orașului și a fost încheiată, cu o societate din Londra, o convenție avantajoasă pentru introducerea și distribuția gazului de sondă în orașul Târgoviște. Darea de seamă asupra activității primarului Ilie Angelescu, se încheie cu discursul magistral al edilului: „numai acelor oameni cinstiți și drepți le adresăm aceste date, ca să vadă și să ne judece după faptele și după silințele noastre pentru a face bine”.

După pensionare și după încetarea din viață a soției sale, profesorul Ilie Angelescu s-a mutat la București, unde a dus o viață liniștită în mijlocul cărților și studiilor de istorie, până în 1964 când a survenit decesul implacabil al celui care a slujit o viață orașul de sub Turnul Chindiei.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media